Det är kanske inte så rent i ditt kök som du tror. Det finns studier som visar att köket har fler bakterier än toaletten. Men nu ska du inte börja brygga ditt kaffe på toaletten för att hålla det fräscht och hälsosamt. Se istället till att avkalka kaffebryggare och göra rent med jämna mellanrum!
Visste du att smaken på ditt kaffe kan påverkas negativt av att din kaffemaskin är smutsig? Så är det faktiskt. Det kan vara hög tid för dig att rengöra kaffebryggare och du bör göra det på ett säkert sätt. Du vill ju inte att rengöringen ska leda till förgiftning…
Mer än kalk i din kaffebryggare
Nu tänker du kanske att lite kalk inte är så farligt. Det blockerar möjligen för flödet av vatten och kaffe i din perkolator men värre än så kan det väl inte bli? Jo det kan det!
Din kaffebryggare samlar inte bara på sig kalk. Den är med största sannolikhet full av mögel och jäst. Det är ämnen som du inte vill dricka och som kan påverka smaken på kaffet mycket negativt. Men det kan bli värre än så…
Det finns kaffemaskiner som har samlat på sig e-kolibakterier och smittat alla som tagit sig en kopp från aktuell maskin. Om du tycker att det här låter äckligt så är du inte ensam. Det är verkligen inte mysigt men nu ska vi se framåt.
Om det har gått några månader (eller år!) sedan du sist plockade isär för att kalka av kaffebryggare och rengöra så är det hög tid för en ny omgång. Passa på att putsa och få en av dina bästa vänner i köket att se så fin ut som bara möjligt. Det här är kärlek så ge dig på uppdraget med den positiva attityd som din kaffemaskin förtjänar!
Rengöra kaffebryggare av olika slag
Något som kan få betydelse för hur du kan avkalka kaffebryggare är hur den är designad. Det finns ju lite olika modeller som till exempel:
- Kaffebryggare
- Kaffepress
- Espressobryggare
- Perkolator
Vi börjar med att se lite närmare på hur du kan kalka av kaffebryggare av den sort som de allra flesta har.
Kalka av och rengöra en traditionell kaffebryggare
Innan du sätter igång med rengöringen så ska du se till att du har följande:
- En ren fuktad trasa
- Vatten
- Vinäger (vit)
- Pappersfilter för bryggaren
- Disktvål
- Diskborste för flaskor (tandborste kan också fungera)
- Ficklampa
Rengöringen steg för steg
- Börja med att torka av insidan av kaffebryggaren med en lätt fuktad trasa. Du får då loss damm, smuts och kalk som går att torka bort. Ta en titt i hörn för att se om det sitter fast smuts. Använd ficklampa för att se ordentligt (din smartphone har säkert ficklampa).
- Fyll kaffebryggarens vattentank till hälften med vinäger och häll sedan på med vatten tills tanken är full.
- Placera ett filter i filter-tratten, precis som när du ska brygga kaffe. Det kommer att fånga upp smuts som lossnar när du kör vatten och vinäger genom bryggaren.
- Dra igång bryggaren och låt hälften av din vatten- och vinägerblandning gå igenom filtret. Stäng av kaffebryggaren och låt det hela stå under en timmes tid.
- Byt pappersfilter. Fyll upp tanken med vatten och kör igång för att återigen rensa bryggaren.
- Kör en omgång till med vatten så att det inte blir någon vinäger kvar i maskinen
- Diska kaffekannan med varmt vatten och disktvål. Kom ihåg att inte skrubba på utsidan om det finns tryck som visar antal koppar och så vidare. Jobba istället milt med en disktrasa.
- Torka av maskinen på utsidan så att den ser som ny ut igen!
Om du fortfarande ser spår av kalk så kanske du vill testa att avkalka kaffebryggare med en professionell produkt. Det finns smarta avkalkningsprodukter som inte är farliga att använda och som kan ge mer styrka än vinäger och vatten.
Du kan testa DeLonghi Eco som är till för alla typer av kaffebryggare, klicka här för mer information.
Hur ofta ska man kalka av kaffebryggare?
Om du kör den här typen av avkalkning en gång per månad så bör du inte få problem med kalk. En gång per månad är en god riktlinje och du kan ju lära andra familjemedlemmar hur det hela går till. Då kan ni dela upp uppgiften så att det inte blir så ofta för varje person!
Göra rent en kaffepress
En franskpress är vacker att se på. Ta bara en titt på denna Bialetti på Bagaren & Kocken! Faktum är att många väljer att ha både kaffepress och kaffebryggare eftersom de kompletterar varandra på ett så bra sätt. Men en smutsig kaffepress är verkligen inte trevligt.
Hur gör du när du är klar med kaffepressen? Skrapar du ut med sked eller slår du kannan lite försiktigt mot sopkorgen för att allting ska rinna ur? Om du gör rent på detta vis så ska du genast sluta med det. Du kan skada din kaffepress och så kan det hamna bakterier från soporna i den.
Gör så här istället:
- Plocka ur filtret och fyll kaffepressen med varmt vatten. Rör om så att vattnet får loss den kaffesump som fortfarande finns kvar i behållaren.
- Häll ut vatten och sump över en strådsil i diskhon. Det här skyddar ditt avlopp från stopp och gör det lätt att hälla bort sumpen i sopen utan att stå och banka med själva kaffekannan. Om du komposterar så kan du kasta kaffesumpen på komposten. Finfint för maskarna! Trådsilset finns på Bagaren & Kocken här.
- Diska kannan med diskborste och vanlig disktvål. Om det finns avlagringar så kan du testa att göra rent med bakpulver eller kanske till och med ett avkalkningsmedel.
- Skölj av ordentligt så att all disktvål försvinner innan det blir dags för nästa kopp presskaffe!
- Torka på diskställ eller med en diskhandduk av bomull.
Det här är en metod som du bör använda dig av efter varje pressning. Om du gör det så kommer din kaffepress att förbli ren och hygienisk. Dessutom så förblir den vacker att se på!
Rengör din perkolator
Nuförtiden så finns det moderna perkolatorer som påminner en hel del om vanliga kaffebryggare. Om du väljer perkolator istället för kaffebryggare så får du inte missa hur du ska hålla rent. Det handlar inte bara om god hygien. Med regelbunden avkalkning och rengöring så kan din perkolator hålla mycket längre.
Avkalka perkolator i 5 steg
- Fyll din perkolator med vatten
- Häll i 3-4 matskedar bakpulver
- Sätt på perkolatorn och låt den köra en runda
- Låt vattnet svalna och använd sedan en diskborste för att få bort kalk från insidan av perkolatorn.
- Häll ut vattnet och skölj
Om du fortfarande ser avlagringar i perkolatorn så kan du ta till vinäger. Precis som när du ska avkalka kaffebryggare. Fyll perkolatorn med vatten till hälften och så vinäger till hälften. Slå på som när du brygger kaffe och kasta sedan ut vattnet.
När du har behandlat med vinäger så är det smart att köra en omgång till med vatten för att få bort vinäger som fortfarande finns i perkolatorn. I varje fall om du inte vill att nästa kopp kaffe ska vara aningen syrlig…
Här kan du se en video där både vinäger och bakpulver används för att göra ren perkolatorn:
Dina kaffefilter ska också rengöras
När du passar på att avkalka kaffebryggare och andra kaffemaskiner som du har i ditt hem så får du inte glömma bort alla filter. Stålfilter som du använder som de är utan att lägga i pappersfilter samlar lätt på sig smuts och kalk.
För att dina kaffefilter av stål ska förbli attraktiva så gäller det att du sköljer dem noga efter varje bryggning. Men när det finns kalk i filtret så kan det behövas lite mer än skölj.
Då du väljer att rengöra kaffebryggare eller perkolator med vinäger och vatten så ska du låta filter sitta kvar. Vinägern får bukt med kalk och även olja.
Filter kan också rengöras med varmt vatten och disktvål. Om du ser att det finns oljeliknande rester i filter så är just varmt vatten en mycket bra lösning. Tänk på att använda mjuka diskborstar som inte skadar filtret.
Det finns kaffefilter som man kan diska i diskmaskin. Men ibland så får du inse att ett filter har gjort sitt. Då är det dags att investera i ett nytt för att fortsatt få riktigt gott kaffe med din kaffebryggare, perkolator eller kaffepress.
Andra tillbehör till kaffet
När du ändå drar igång med rengöring av kaffebryggare så kanske du ska passa på att se över dina kaffetillbehör. En manuell kaffekvarn ska också rengöras och kanske är det dags att byta box till ditt malda kaffe.
Se över kaffesituationen i ditt kök och säkra dig om att de bakterier som finns där inte hamnar i din kaffekopp!
Barista espressomaskin
Skräddarsytt kaffe med vacker kaffemaskin!
✓ Spara inställningar
✓ Touch-skärm
✓ Automatisk mjölkskumning
Från 12 500 Kr
Siemens kaffemaskin
Perfekt kaffemaskin för extra starkt kaffe!
✓ Automatisk ångrengöring
✓ Brygger två koppar i taget
✓ Spara favoritinställningarna
Från 19 995 Kr
Rocket cronometro espressomaskin
Kaffe precis som på caféet fast hemma!
✓ Professionella funktioner
✓ Justerbar temperatur
✓ Tyst gång
Siemens espresso & kaffemaskin
Enkel att använda och supergott kaffe kopp efter kopp!
✓ Maler två gånger
✓ Går tyst
✓ Olika typer av kaffe
Artisan espressomaskin
Kaffemaskin med två oberoende kokare
✓ Brygg och skum ihop
✓ Konstant temperatur
✓ Flera bryggmöjligheter
Oracle espressomaskin
Perfekt espresso med rostfria Oracle!
✓ Spännande design
✓ Perfekt värme
✓ Automatiskt eller manuellt
Delonghi elite espressomaskin
Italienska DeLonghi ger exklusivt kaffe!
✓ Aromkontroll
✓ Personliga inställningar
✓ Många kaffevarianter
Nivona kaffemaskin
En tekniskt avancerad kaffemaskin, enkel att använda!
✓ Mångsidig kaffemaskin
✓ Låg ljudnivå
✓ Digitala kafferecept
Electrolux espresso & kaffemaskin
Känn dig som en barista med bästa kaffemaskinen!
✓ Stor flexibilitet
✓ Gör proffskaffe hemma
✓ Många koppar snabbt
Husqvarna kaffemaskin
Enkel användning och stort urval av drycker
✓ Inbyggd uppvärmning
✓ Smart mjölkskumning
✓ Med inbyggd kvarn
Sage espressomaskin
Hög precision och balans för perfekt kaffe!
✓ Gott kaffe, i varje kopp!
✓ Två värmeelement
✓ Snabb användning
Rocket espressomaskin
Perfekt kaffe med kompakt kaffemaskin!
✓ Tystgående kaffemaskin
✓ Brygg och ånga ihop
✓ Bra pris för hög kvalitet