Hur påverkar kaffe mina blodsockernivåer?

Ska du dra igång med fasta för att nå autofagi och börja rensa i cellröran? En vanlig fråga som dyker upp bland de som lever en fastande livsstil är vad som händer med kaffet. Kaffe är en dryck man inte bara kapar hursomhelst. Om du är van vid kaffe med mjölk och en dadelboll på morgonen så kan det kännas som en enorm utmaning att hoppa över detta koppen för hälsans skull.

Du kan förstås ta ett blodsockertest när du fastar och dricker kaffe för att se vad som händer. Du kan också läsa vidare och lära dig mer om hur kaffet kan påverka ditt blodsocker. Med mer kunskap kanske du inser att det inte blir så besvärligt som du först trodde.

En sak är säker, detta ämne har varit föremål för många studier och debatter och resultaten är både intressanta och viktiga att överväga för dem som är medvetna om sin blodsockernivå inklusive personer med diabetes.

Kaffe och blodsocker: En komplex relation

Kaffets påverkan på blodsockret är inte helt enkelt att förklara. Det innehåller inga kolhydrater eller kalorier (om det konsumeras utan tillägg som socker eller grädde) vilket kan tyda på att det inte borde ha någon direkt påverkan på blodsockernivåerna.

Men kaffe innehåller andra komponenter, som koffein, som kan påverka kroppens metabolism och insulinanvändning. Därmed är det inte säkert att du når den situation du är ute efter i din kropp om du fastar och dricker kaffe.

När vi ser på hur man ställer sig till denna fråga inom olika gemenskaper som jobbar med fasta så handlar det för det mesta om att testa. Många testar sig fram för att se vad som kommer att påverka blodsockret och vad som inte gör det. Det finns till och med de som får utslag på tandkräm så det kan vara väldigt individuellt!

Koffeinets inverkan på ditt blodsocker

Koffein har visat sig kunna påverka blodsockernivåer genom att förhindra insulinaktivitet vilket resulterar i högre blodsockernivåer efter måltider. För personer med typ 2-diabetes kan detta vara särskilt relevant eftersom de redan har svårigheter med insulinregleringen.

Studier har visat att koffein kan öka blodsockret med så mycket som 8% hos individer med typ 2-diabetes. Det här är viktigt att beakta eftersom det ofta är personer med typ 2 diabetes som ger sig på fasta för att få ordning på blodsockret och vikten.

Fast nu bör vi förstås inse att en förändrad diet och periodisk fasta kan förändra hur kroppen reagerar på kaffet. Om du tänker ta den här vägen mot bättre hälsa är det klokt att göra det med en vårdgivare som kan guida dig och se om det finns skäl till att dra ner på eller helt och hållet sluta med kaffe.

dalgon kaffe
Dalgon kaffe kommer att påverka blodsockret på ett helt annat sätt än en slät kopp svart kaffe!

En kopp då och då eller varje dag

Effekten av kaffe på blodsockernivåerna kan också variera beroende på om det är fråga om ett tillfälligt eller regelbundet intag. Enstaka doser av koffein kan öka blodsockernivåerna temporärt medan regelbundet intag av kaffe över tid har associerats med en minskad risk för att utveckla typ 2-diabetes. Detta tros bero på andra ämnen i kaffe som antioxidanter och fenoliska föreningar som kan förbättra insulinmetabolismen och minska inflammation.

Övriga överväganden att ta ställning till:

Individualitet

Det är viktigt att komma ihåg att kroppens reaktion på kaffe kan variera stort mellan olika individer. Genetiska faktorer, livsstil och tidigare exponering för kaffe kan alla spela en roll i hur väl man tolererar kaffe när det gäller blodsockerkontroll.

Typ av kaffe

Typen av kaffe och vad man lägger i det kan också påverka blodsockersvaret. Svart kaffe har en annan effekt jämfört med kaffe med tillsatt socker, grädde, kaffesirap eller mjölk. Sedan kan koffeinfritt kaffe fungera helt annorlunda. Dessa tillägg kan öka kaloriintaget och påverka blodsockernivåerna mer direkt.

Kan kaffet hålla dig lugn?

Vi måste också ta upp möjligheten att en kopp kaffe gör det enklare för dig att äta på rätt sätt. När du blir sugen och vill bryta din diet eller fasta så kan det ju vara fantastiskt att få dricka en rykande kopp kaffe.

I det här fallet kan vi säga att kaffet kommer att påverka dina blodsockernivåer på positivt sätt även om de går upp av koppen. De hade ju ökat mycket mer om du hade stoppat i dig sötsaken som lockade så.

kaffe eller kaka
Kaffe eller kaka?

Bli medveten om din situation

Kaffe är mer än bara en uppiggande dryck och dess effekter på blodsockernivåerna innebär att den som vill gå ner i vikt eller förändra dieten för hälsans skull bör bli medveten om kaffets effekt. Även om måttligt intag av svart kaffe kan vara en del av en hälsosam diet bör personer med blodsockerproblem eller diabetes diskutera sina kaffevanor med en läkare eller dietist för att anpassa intaget efter sina individuella behov och förutsättningar.

Som alltid är det viktigt att sträva efter en välbalanserad diet och hälsosamma livsstilsval för att hantera blodsockernivåer effektivt. Det finns inget som heter att du måste ge upp kaffe för evigt. Men kanske kan det vara bra att för en viss period ta en paus eller dra ner på antalet koppar per dag för att se hur detta påverkar dina blodsockernivåer och din hälsa i övrigt.

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!