Kan kaffet göra dig smartare?

Det är en sak att du känner dig lite skarpare av en kopp och en annan vad som faktiskt händer. Bara för att du får in fler ord per minut då tungan tycks ha fått racerkraft så är det inte säkert att det du faktiskt säger indikerar förbättrad hjärnkapacitet.

Du vill dricka kaffe för att vakna, gå ner i vikt snabbare, men att bli smart, kan det också vara en anledning till att dricka denna underbara dryck? Om du inte jobbar med lösningar till korsord utan ett kopp kaffe i handen så kan det vara så att du är något på spåret.

Forskare har utforskat hur kaffe och dess huvudingrediens, koffein, påverkar hjärnan och kognitiva funktioner. Här är några vetenskapliga studier som belyser sambandet mellan kaffekonsumtion och intelligens.

Förbättrat korttidsminne och reaktionstid

En studie publicerad i Nature Neuroscience visade att koffein kan förbättra korttidsminnet och reaktionstiden. Forskare fann att koffein kan stärka vissa kopplingar i hjärnan vilket förbättrar den tillfälliga lagringen av information och hastigheten med vilken denna information bearbetas.

Det kan vara något att suga på för den som funderar på chip och nya teknologiska lösningar för att förbättra hjärnkapaciteten. Drick en kopp kaffe med god kaffesirap istället!

Länk till studien: Nature Neuroscience

Ökad vakenhet och koncentration

En annan studie publicerad i Psychopharmacology undersökte hur koffein påverkar vakenhet och koncentration. Resultaten visade att koffein kan öka vakenheten och förbättra uppmärksamheten, vilket kan leda till bättre prestation i uppgifter som kräver noggrannhet och snabb respons. Detta behöver du inte köpa världens dyraste kaffe för att uppleva. Det räcker med en kopp näskaffe för att få effekten.

Länk till studien: Psychopharmacology

dricka kaffe
Klart att du ska dricka kaffe på jobbet!

Långsiktig kognitiv hälsa

Forskning från Journal of Alzheimer’s Disease har också visat att regelbunden kaffekonsumtion kan vara kopplad till en minskad risk för kognitiv nedgång och Alzheimers sjukdom. Studien fann att personer som drack kaffe regelbundet hade bättre kognitiva funktioner på äldre dagar jämfört med dem som inte drack kaffe.

Perfekt argument nästa gång någon hävdar att du borde dra ner på ditt kaffedrickande. Om det är ett barn som säger detta till dig kan du kontra med att det säkert är önskvärt att du kommer att kunna umgås med barnbarnen med förståndet i behåll.

Förbättrat långtidsminne

En studie från Nature undersökte koffeinets effekter på långtidsminnet. Forskare fann att en måttlig dos koffein efter inlärning kunde förbättra minneskonsolidering vilket innebär att det kan hjälpa till att förstärka minnen och göra dem lättare att återkalla senare.

Länk till studien: Nature

Mental trötthet och prestationsförmåga

En annan studie, publicerad i Journal of Nutrition, visade att koffein kan motverka mental trötthet och förbättra prestationsförmågan under långvariga kognitiva uppgifter. Detta kan vara särskilt användbart i situationer som kräver ihållande fokus och mental uthållighet.

Du får denna effekt med alla kaffesorter och det vet du ju säkert av erfarenhet. Men det finns också de som väljer att ta koncentrerad koffein på tablett för att öka sin prestationsförmåga under träning eller inför krävande mentala uppgifter som prov.

Koffein och prestationsförmåga när du tränar:

Det är verkligen ingen myt utan sant att du blir smart av kaffe!

Kaffets potential att förbättra kognitiva funktioner är som du nu har förstått väl undersökt och flera studier pekar på positiva effekter på korttidsminne, vakenhet, koncentration och långtidsminne.

Regelbunden kaffekonsumtion kan också vara fördelaktig för långsiktig kognitiv hälsa och motverka mental trötthet. Även om kaffe kanske inte direkt gör dig “smartare” på så vis att du plötsligt förstår saker som du inte förstod tidigare kan dess effekter på hjärnans funktioner definitivt bidra till förbättrad mental prestation och kognitiv skärpa.

Det är viktigt att notera att effekterna av koffein kan variera från person till person och överdriven konsumtion kan ha negativa konsekvenser. Som med allt annat är måttlighet nyckeln till att dra nytta av kaffets kognitiva fördelar. Du bör känna efter vad som fungerar bra för dig helt enkelt.

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!