Så gör du dadelbollar med kaffe – nyttiga och goda!

Längtar du efter chokladbollar till eftermiddagskaffet? Om denna tradition inte längre är önskvärd för att du vill äta nyttigt så är det dags för dadelbollar. Men handen på hjärtat, dadlar och kaffedryck kanske inte riktigt känns som världens bästa kombination så gör kaffedadelbollar för att få smaken och känslan du behöver när klockan närmar sig 16.00.

Om du har fått dadlar i Linas matkasse eller helt enkelt plockade upp en förpackning i matbutiken så har du mycket att se fram emot. Men hur gör man dadelbollar med kaffesmak? Det ska vi gå igenom här. Du kan också läsa mer om varför det är så smart att byta de klassiska chokladbollsingredienserna mot mjuka fina dadlar för att bli riktigt inspirerad.

Grundreceptet för dadelbollar med kaffe:

 • 10 mjuka dadlar
 • 1 dl mandelsmör
 • 1-2 msk kakao
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 1 nypa hasvsalt
 • 2 msk kokosolja
 • 3 msk kaffe (bryggkaffe, näskaffe eller espresso)

Så gör du:

 1. Ta ut kärnorna från dadlarna och lägg dem i varm vatten i 10 minuter.
 2. Skala av skalet i vattnet och lägg sedan i en mixer. Det bästa är att använda en matberedare med en S-kniv.
 3. Mixa dadlarna och tillsätt övriga ingredienser. Det går bra att använda starkt kaffe som espresso!
 4. Om du tycker att smeten blir för kladdig kan du tillsätta lite riven kokos eller mandemjöl.
 5. Rulla bollar av smeten och rulla eventuellt dessa i riven kokos för den klassiska kokosboll-looken.

Nu är det bara att servera på ett fint fat. Kanske tar du med dig några dadelbollar till morgondagens fika!

Ta en titt på denna video innan du gör dina dadelbollar:

Vilka redskap behöver du?

Du kan i teorin mosa dadlarna med en gaffel men det är enklast om du har en matberedare. Ett exempel på en bra modell för detta syfte är en KitchenAid minimatberedare eller en Bosch matberedare. Du bör också ha en skål att blanda i och ett fat att rulla bollarna i kokos på.

kitchen aid minimatberedare
En mini KitchenAid med S-kniv kan passa perfekt för att göra dadelbollar!

Dessutom kan det vara fint med ett fint serveringsfat om du ska erbjuda dadelbollarna med eller utan kaffe till gäster.

rörstrand ostindia
Servera dadelbollarna på ett vackert fat så blir de otroligt attraktiva!

Sist men inte minst bör du också ha förvaringsbox för frysen för de dadelbollar som inte kommer att ätas upp. Dadelbollarna håller sig fint i frysen och kan snabbt plockas fram för ett litet mellanmål som kan kännas som en blandning av chokladboll och glass!

Zwilling vakuumbox
Vakuumboxar är bra för de ser till att dadelbollarna inte får smak från annat i kyl och frys

Varför ska du göra dadelbollar istället för vanliga chokladbollar?

Att ersätta vanliga chokladbollar med dadelbollar i din kost kan innebära flera hälso- och miljöfördelar. Bara en sådan sak att du inte behöver fundera på hur det kommer att fungera med kaffe på tom mage är ju finemang. Låt oss ta en titt på varför du bör göra denna switch.

Näringsmässig överlägsenhet

Rik på essentiella näringsämnen: Dadelbollar är fyllda med vitaminer och mineraler inklusive kalium, magnesium, koppar, mangan, järn och vitamin B6. Dessa näringsämnen stödjer olika kroppsfunktioner, såsom nervsignalering och immunsystemets hälsa. Dessutom så kommer du inte att förstöra näringsämnen då du inte använder värme för att göra dadelbollarna.

Högt fiberinnehåll: Dadlar är en utmärkt källa till kostfiber som hjälper till med matsmältningen och hjälper till att förhindra förstoppning. Fiber spelar också en roll för att reglera blodsockernivåerna vilket gör dadelbollar till ett hälsosammare alternativ för dem med diabetes.

Naturlig sötma: Till skillnad från vanliga chokladbollar som ofta innehåller tillsatta sockerarter och sötningsmedel ger dadelbollar naturlig sötma. Detta kan bidra till att minska sockerintaget vilket är avgörande för att bibehålla sunda blodsockernivåer och minska risken för diabetes och fetma.

dadelbollar choklad
De blir minst lika söta som vanliga chokladbollar!

Hälsofördelar

Hjärthälsa: Fibrerna i dadlar kan sänka LDL (dåliga) kolesterolnivåer i blodet vilket minskar risken för hjärtsjukdomar. Dessutom hjälper kaliumet i dadlar till att reglera hjärtfrekvens och blodtryck.

Energihöjande: Dadelbollar är en fantastisk källa till naturlig energi. De innehåller naturliga sockerarter som fruktos och glukos vilket ger en snabb och varaktig energikick utan kraschar som ofta förknippas med snacks med hög sockerhalt. Så du kanske inte behöver den där kaffekoppen till dadelbollen!

Viktkontroll: På grund av sitt fiberinnehåll är dadelbollar mer mättande vilket hjälper till att kontrollera aptiten och stöder viktkontroll. Detta gör dem till ett hälsosammare mellanmål för dem som vill gå ner eller behålla vikten.

dadelboll som hjärta
Bra för hjärthälsan!

Miljöpåverkan

Hållbar odling: Dadelpalmodling tenderar att vara mer hållbar än kakaoodling. Dadlar kräver mindre vatten och odlas ofta i torra områden där de bidrar till ekonomin utan att skada miljön.

Lägre koldioxidavtryck: Koldioxidavtrycket i samband med produktion av dadlar är i allmänhet lägre än för kakao. Detta främst eftersom kakaoodling ofta är kopplat till avskogning och andra miljöskadliga metoder.

dadlar

Kulinarisk mångsidighet

Lätt att göra: Dadelbollar är enkla att förbereda hemma med minimala ingredienser. De kan blandas med nötter, frön och kryddor för att skapa en mängd olika smaker. När du väl har fått in snitsen så kan du själv experimentera med de ingredienser du vill ha med.

Anpassningsbara i recept: Dadlar kan enkelt ersätta socker i många recept vilket gör dem till en mångsidig ingrediens i hälsosam bakning och matlagning.

dadelrutor

Att byta från vanliga chokladbollar till dadelbollar är inte bara ett hälsosammare val utan också ett steg mot miljövänligare matvanor. Med sin rika näringsprofil, hälsofördelar och mångsidighet erbjuder dadelbollar ett läckert och näringsrikt alternativ för att tillfredsställa ditt sötsug.

En snabb jämförelse av kaffedadelbollar och chokladbollar:

Näringsämnen Dadelchokladbollar med kaffe Vanliga chokladbollar (smör & havre)
Kalorier Varierar beroende på ingredienser Varierar beroende på ingredienser
Totalt fett Lägre (främst från dadlar & nötter) Högre (på grund av smör)
Mättat fett Lågt Högre (från smör)
Transfett Inget Närvarande (om vissa typer av smör används)
Kolesterol Inget Närvarande (på grund av smör)
Natrium Lågt Måttligt (beroende på smör & tillsatt salt)
Totala kolhydrater Högre (naturliga sockerarter i dadlar) Måttligt
Kostfiber Högt (från dadlar) Lågt till måttligt (beroende på typ av havre)
Socker Naturliga sockerarter (från dadlar) Högre (tillsatt socker)
Protein Måttligt (från nötter) Lågt till måttligt (beroende på havre och tillagda ingredienser)
Vitaminer och mineraler Rika (kalium, magnesium från dadlar) Varierande (beroende på använda ingredienser)
Koffeininnehåll Närvarande (från kaffe) Frånvarande (om inte tillsatt)

Observera att de exakta näringsvärdena kan variera avsevärt beroende på det specifika receptet och proportionerna av ingredienser som används. Till exempel kan användningen av olika typer av nötter, tillsättning eller uteslutning av sötningsmedel, och typen av havre (snabbkokande eller grovt) alla påverka näringsprofilen för dessa bollar. Dessutom gör närvaron av koffein i dadelchokladbollar med kaffe dem unika vilket erbjuder en svag stimulerande effekt som saknas i vanliga chokladbollar utan kaffe.

5 frågor och svar om dadelbollar med kaffesmak

Fråga 1: Vilka är huvudingredienserna i dadelbollar med kaffe?

Dadelbollar med kaffe innehåller vanligtvis dadlar, nötter (som mandel eller valnötter), kakaopulver och nybryggt kaffe eller espresso. Ytterligare ingredienser kan inkludera vaniljextrakt, en nypa salt och ibland sötningsmedel som honung eller lönnsirap, beroende på personliga preferenser.

Fråga 2: Hur gynnar dadelbollar med kaffe din hälsa?

Dadelbollar med kaffe erbjuder flera hälsofördelar. De är rika på fibrer från dadlar, vilket underlättar matsmältningen och blodsockerregleringen. Nötterna ger nyttiga fetter och protein. Kaffe tillför antioxidanter och kan förbättra hjärnans funktion. Dessutom är dessa bollar ett hälsosammare alternativ till söta snacks på grund av deras naturliga sötma och frånvaro av raffinerat socker.

Fler hälsofördelar med dadlar:

Fråga 3: Kan dadelbollarna med kaffe betraktas som ett bra mellanmål före träning?

Ja, de kan vara ett bra mellanmål före träning. De naturliga sockerarterna i dadlar ger snabb energi, medan nötterna säkerställer en uthållig frisättning av energi. Tillsatsen av kaffe ger en extra koffeinboost som kan förbättra vakenhet och prestation under träning.

Fråga 4: Är dadelbollar med kaffe lämpliga för veganer?

Absolut, dadelbollar med kaffe är typiskt veganvänliga eftersom de inte innehåller några animaliska produkter. Det är dock alltid viktigt att kontrollera de specifika ingredienser som används, särskilt i kommersiella preparat, för att säkerställa att de överensstämmer med veganska standarder.

Fråga 5: Hur länge kan du förvara dadelbollar med kaffe och hur ska de förvaras?

Dadelbollar med kaffe kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 2 veckor. De kan även frysas för längre lagring i upp till 3 månader. Det rekommenderas att låta dem tina några minuter i rumstemperatur innan de konsumeras om de varit frysta.

5 fakta om dadelbollar

Fakta 1 – Forntida ursprung: Användningen av dadlar i sötsaker kan spåras tillbaka till forntida civilisationer i Mellanöstern och Nordafrika. Dadlar har varit en basingrediens i dessa regioner i tusentals år, uppskattade för sin naturliga sötma och energihöjande egenskaper. Dadelchokladbollar är en modern twist på dessa traditionella användningsområden.

Fakta 2 – Näringsmässiga kraftpaket: Dadelchokladbollar är inte bara läckra, de är också fullproppade med näringsämnen. Dadlar innehåller mycket fibrer, kalium och viktiga vitaminer som B6. I kombination med kakao, som är rik på antioxidanter och flavonoider, blir dessa godsaker ett hälsosamt mellanmål som kan öka hjärthälsa och ge hållbar energi.

Du kan göra egna powerbars med dadlar:

Fakta 3 – Naturligt sötningsmedel: Dadlar i dessa chokladbollar fungerar som ett naturligt sötningsmedel vilket gör dem till ett hälsosammare alternativ till snacks som innehåller raffinerat socker. Denna naturliga sötma är särskilt fördelaktig för dem som övervakar sitt sockerintag, som individer med diabetes, eftersom den erbjuder ett säkrare och mer näringsrikt alternativ för att tillfredsställa sötsug.

Fakta 4 – Mångsidig och anpassningsbar: Dadelchokladbollar är otroligt mångsidiga. De kan blandas med olika nötter, frön, kryddor eller till och med torkad frukt för att skapa olika smaker och texturer. Några populära tillägg inkluderar mandel, kokosflingor, chiafrön och till och med en nypa havssalt för att förbättra chokladsmaken.

Fakta 5 – Det krävs ingen ugnsbakning: En av de mest tilltalande aspekterna av dadelchokladbollar är att de vanligtvis inte kräver någon bakning. Detta gör dem snabba och enkla att tillaga, kräver bara en matberedare och några minuter av din tid. Denna aspekt att de är utan bakning leder också till att fler mer näringsämnen stannar kvar i chokladbollen. Detta eftersom vissa vitaminer och mineraler kan gå förlorade under bakningsprocessen.

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!