Melitta kaffebryggare

Det har gått över hundra år sedan Melitta tillverkade en kaffebryggare som fungerade med hjälp av ett kaffefilter. Idag är det knappast någon som inte vad en Melitta kaffebryggare är och det här är en apparat som varje hushåll har behov av. Även om man själv inte dricker kaffe så får man förr eller senare gäster som vill ha en kopp på maten eller till frukost. Det finns många fördelar med den här typen av kaffemaskin och idag så har tekniken utvecklats så att man kan brygga kaffe på ett automatiskt och smidigt sätt.

Det här är inte en Melitta kaffebryggare utan enbart filtret som man kan använda sig av för att brygga kaffe för hand.
Det här är inte en Melitta kaffebryggare utan enbart filtret som man kan använda sig av för att brygga kaffe för hand.

Hur fungerar en Melitta kaffebryggare?

Den enklaste formen av kaffebryggare med pappersfilter fungerar på så vis att man lägger i ett filter i den konformade övre delen, häller på kaffepulver för brygg (1 skopa till varje kopp) och häller i vatten. När man sedan trycker igång sin Melitta kaffebryggare så kommer den automatiskt att koka vattnet och låta det passera genom filtret för att producera kaffe som samlas i kannan som står på en kokplatta.

Moderna varianter

Moderna versioner av denna klassiska brygga har fina finesser som till exempel timer. Det här betyder att man kan förbereda kaffebryggningen för att sedan låta den starta i god tid innan man kliver upp eller till efter middagen då man har gäster runt bordet. I och med att man får plats med många koppar så kan man alltid vara säker på att ha tillräckligt för att underhålla middagsgäster och sällskap.

Här är en video som visar en typisk modern Melitta bryggare och hur den fungerar:

Blir det gott kaffe?

Ja, man får gott kaffe med en Melitta kaffebryggare och det här ska verkligen inte anses vara en metod som är till för amatörer eller de som bara dricker kaffe för att hålla sig vakna. Proffs på kaffe använder sig också av bryggare även om de kan komma att alternera metoden med andra metoder för olika typer av kaffe. Det man ska komma ihåg är att köpa rätt kaffesorter. Dels så ska man tänka på att kaffet ska vara malt på rätt sätt för att passa Melittabryggaren och dels så ska man förstås se på det där med kaffebönor för att förstå hur olika bönor och deras rost kan påverka smaken. Man kan få testa sig fram och det kan vara en njutbar upplevelse som får ta sin tid. När man väl finner några favoriter så kan man ju se till att alltid ha dessa hemma och även lägga märke till hur mängden kaffe i filtret påverkar smaken.

Ett sista tips vad gäller smaken är det där med hur snart efter att kaffets har bryggts som man dricker det. Om man låter kaffet få stå för länge så kommer det inte att ha samma goda smak som då det är färskt. Det kan vara bra att tänka på då man ställer in en timer för att få sitt bryggkaffe redo i tid.

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!