Så håller du dig vaken vid bilkörning med mer än kaffe…

Visste du att trötthet kan ha samma påverkan som alkohol på bilkörning? Den som inte har sovit på 24 timmar kunde lika gärna vara full och därför så är det otroligt viktigt att se till att man verkligen är vaken då man kör, och det särskilt när det gäller längre sträckor. Att dricka kaffe är alltid en bra idé men det finns mer som man kan göra. Här är några tips för hur du kan se till att hålla dig vaken bakom ratten…

  • Kör inte ensam – Om du kan köra tillsammans med en vän så är det bra. När man har någon bredvid sig så kan man hjälpas åt med att hålla koll på hur det går, och man kan även turas om med att köra. Det är dock inte smart att den som inte kör somnar till för då är det ju svårt att säga vad som händer med den som kör.
  • Stimulerande ämnen – Det är välkänt att ämnen som koffein och taurin ger mer energi, och visst kan man ta saker som koffeinpiller för att få mer ork. Nu kan det dock gå lika bra med en kopp kaffe eller en energidrink inför körningen. Man kan rentav ta en dricka med sig och dricka den på vägen.
  • Börja inte trött – Börja inte köra om du redan är trött. Det är inte värt att skynda sig för att komma fram i tid samtidigt som man utsätter sig och andra i trafiken för en enorm risk. Om du är trött så är det bättre att du vilar en stund och kommer fram senare än vad som först var planerat.
  • Bra musik – Med bra musik så håller man sig vaken. Sjunger man med och stampar i takten så finns det viss risk för fortkörning men man kommer knappast att somna. Detta såvida man inte drar igång en lugn ballad som får kroppen att slappna av förstås.
  • Ta pauser – Glöm inte att ta pauser för att sträcka på benen! Det här har man mycket att vinna på.
  • Frisk luft – Öppna bilens fönster även om det är kallt utanför. Det är svårt att somna då man har vinden i ansiktet. Om det är så att man upplever att man måste få kall vind i ansiktet för att hålla sig vaken så kan det dock vara dags att parkera och sova en stund innan man kör vidare.

Kör försiktigt och vaket, och ta hand om dig och andra i trafiken, glöm inte att bjuda den som kommer med dig på en rykande färsk kopp kaffe som tack för hjälpen. Investera i smarta bilkoppar som håller värmen längre.

Här kan du se fina termosmuggar hos CDON

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!