4 sätt att öka produktiviteten med positiv energi

Nu kommer snart hösten och så några sega mörka veckor innan det blir julledigt. Många arbetsplatser jobbar med lösningar för att skapa en positiv atmosfär för bättre resultat. Det är inte för inte som företag erbjuder friskvårdsbidrag och andra fördelar till sina anställda. Kaffet är viktigt. Positiv energi är ofta synonym med ökad produktivitet. Här är 4 sätt som kan bidra till energin som gör att hela laget jobbar bättre.

1. Mer lek på jobbet

Vi slutar inte leka för att vi blir vuxna. Missa inte att leka tillsammans med arbetskamrater på kafferasten! Inte bara då ni har kickoff och andra företagsevent. Det kan vara något så enkelt som att ni turas om att lära varandra ett konstigt eller roligt ord som ingen hört förr. Ta en paus från era dadelbollar och gör något roligt!

Gissa ordet i pannan!

2. Gemensamma mål

Det är också viktigt att jobba tillsammans med gemensamma mål. Men det är klart att det lätt kan bli så att alla snöar in sig på sitt område. På en större arbetsplats ser du kanske inte kopplingen mellan det som du gör och det som pågår i ett helt annat rum. Det är viktigt med möten där alla är med och lär känna varandra.

Idag ligger allt större fokus på den psykosociala arbetsmiljön. Det är minst lika viktigt att anställda upplever att de ingår i ett sammanhang som har betydelse som att de får träna regelbundet. En del av arbetet med att stärka känslan av vänskap och grupparbete kan vara att jobba med interna projekt. Ett gemensamt mål kan vara att ordna med ett unikt företagsevent för alla anställda.

Vi behöver vänskap på jobbet

3. Det var bra jobbat!

Vi behöver alla få höra att vi gör någonting bra. Det är mänskligt att må bra av uppskattning och beröm kan faktiskt öka produktiviteten. Några peppande ord får dig att vilja fortsätta på samma vis. När chefer blir bättre på att ge beröm sprider det sig som en löpeld på arbetsplatsen. Det går att liksom odla en företagskultur där bra insatser uppmärksammas. Det kan de göras informellt såväl som i lite mer officiella sammanhang som företagets nyhetsbrev eller på Facebook.

4. Städningen måste fungera

Det är få saker som kan få anställda att surna till som smutsiga toaletter utan tvål och papper på jobbet. Motsatt är det väldigt bra att satsa lite mer på de gemensamma utrymmenas städning. Utöver regelbunden städning och påfyllning av viktiga material kan det också vara lämpligt med fruktkorg och lite godare kaffe.

Det kan räcka att känna doften från espressomaskinen och att se den läckra fruktkorgen för att en segare novembermorgon plötsligt ska få fart. Det här är investeringar som kan löna sig både på kort och på lång sikt tack vare ökad produktivitet.

Sammanfattning

Det finns flera sätt att sprida god energi på jobbet för att öka anställdas trivsel såväl som produktiviteten. Lek är bra och gemensamma mål likaså. Arbetsplatsen bör också kännas trevlig att vistas på. Framförallt gäller det att vara lyhörd och lägga märke till de unika behov som kan finnas. Initiativ till förändringar som kommer från anställda kan vara perfekta projekt som sammansvetsar och gläder alla inblandade.

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!