Kaffemaskin köpguide – Läs detta innan du köper kaffemaskin!

Gott kaffe är på gång i en kaffemaskin som är enkel att använda. Det är väl värt att investera lite mer i kaffemaskiner som gör det roligt och lätt att få till det perfekta kaffet gång på gång. Men hur ska du välja rätt?

Nu kan du läsa vidare i denna guide för att få en massa nyttig information om kaffemaskiner. Om du inte har tid och tålamod och vill veta nu på en gång vad jag rekommenderar så är det två olika kaffemaskiner.

 1. Sage The Barista Express är en helt fantastisk kaffemaskin bäst i test av verkliga användare. Perfekt för gott kaffe av alla slag. Bästa cappuccinon och espresson. Det här är en maskin som folk helt enkelt älskar.
  Du kan läsa mer om den och se pris genom att klicka här!
 2. Om det ska vara helt vanligt bryggkaffe och du har en mindre budget är det Moccamaster som gäller. Det här är ett säkert val och en kaffemaskin som får stående ovationer av i stort sett alla som köper den. Du kan läsa mer om den och se pris genom att klicka här!

Okej, med detta sagt kan vi gå vidare och se närmre på fler modeller och annat som du kan behöva tänka på då du ska köpa kaffemaskin.

Sage BES875

Underbar espresso och cappuccino varje gång!

 ✓ Bäst i test!
✓ Perfekt espresso
✓ Supergott kaffe!

5/5

7 499 kr

Barista Touch Espressomaskin

Skräddarsytt kaffe med vacker kaffemaskin!

 ✓ Spara inställningar
✓ Touch-skärm
✓ Automatisk mjölkskumning

4.5/5

12 499 kr

Siemens CT636LES1

Perfekt kaffemaskin för extra starkt kaffe!

 ✓ Automatisk ångrengöring
✓ Brygger två koppar i taget
✓ Spara favoritinställningarna

4.5/5

20 045 kr

Artisan

espressomaskin

Kaffemaskin med två oberoende kokare

 ✓ Brygg och skum ihop
✓ Konstant temperatur
✓ Flera bryggmöjligheter

4/5

14 999 kr

Electrolux EBC65X

Känn dig som en barista med bästa kaffemaskinen!

 ✓ Stor flexibilitet
✓ Gör proffskaffe hemma
✓ Många koppar snabbt

4.5/5

22 495 kr

Sage BES875 – Kaffemaskinen du kan lita på!

Det spelar ingen roll om du har koll på ditt kaffe eller om du är nybörjare, med den här kaffemaskinen blir det perfekt espresso och cappuccino. Priset är riktigt bra och även om vi inte kan säga att det rör sig om en billig kaffemaskin är den otroligt prisvärd.

Användare berättar att de har använt sin Sage i över 10 års tid och den fungerar fortfarande lika fint. Därmed får vi säga att det här är en av de bästa kaffemaskiner du kan köpa. Den får 5 av 5 stjärnor av Kaffestund med en liten reservation för att det inte finns någon automatisk rengöring i den. Se till att du håller ordning på rengöringen för att hålla kaffemaskinen i toppskick!

Med inbyggd kaffekvarn styr du din kaffeprocess från böna till kopp. Kvarnen har 18 olika inställningar och därmed kan du verkligen vara exakt med hur du vill mala dina bönor.

 

Plus

Otroligt prisvärd

Bäst i test

Supergott kaffe

 

Minus

Ingen automatisk rengöring

 

Viktiga egenskaper

 • 2 liter vattenbehållare
 • Integrerad kaffekvarn
 • Kvarn med 18 inställningar
 • 15 bar
 • Ång-funktion
 • 1850 W
 • Koppvärmare
 • Programmering av vattenhårdhet

 

Kaffestunds betyg: 5 av 5 stjärnor!

Du kan läsa mer om denna kaffemaskin på Bagaren & Kocken genom att klicka här!

 

 

Barista Touch Espressomaskin – Gott kaffe snabbt!

När du väl har hittat inställningen som ger dig kaffet precis som du vill ha det så sparar du den. Därefter är det enkelt att få till samma kaffe om och om igen! Barista Touch är en espressomaskin som förnöjer på flera sätt. Den är vacker att se på men viktigast är att den är rolig att göra kaffe med.

Kaffestund ger denna kaffemaskin ett högt betyg men inte det högsta. Något som ofta sker med den här kaffeautomaten är att den säljs slut och det är faktiskt ett minus. Risken för att du får vänta på att kunna köpa den är stor men det kanske du vill leva med för att få en så smidig och snabb kaffemaskin.

Plus

Vacker design

Gott kaffe

Modern och snabb

 

Minus

Ofta slutsåld

 

Viktiga egenskaper

 • 15 bar tryck
 • 2 liter kapacitet
 • 1850 W
 • Automatisk mjölk skummare
 • Uppvärmning
 • Koppvärmare

 

Kaffestunds betyg: 4,5 av 5 stjärnor

Du kan läsa mer om denna kaffemaskin på Cervera genom att klicka här!

 

 

Siemens CT636LES1 – Två koppar med ett knapptryck

Är ni två som dricker kaffe tillsammans med jämna mellanrum? Ett knapptryck och snart är båda kopparna redo med rykande hett nybryggt kaffe! Du får flera olika program och kan jobba med mjölk skummare för att få kaffe som gjort av ett proffs.

Det kan ta lite tid att lära sig att använda denna Siemens kaffemaskin på rätt sätt. Men om du tycker att det är kul att testa dig fram kan detta minus ses som ett plus. Använd aromaDouble shot för att få extra starkt kaffe fast utan den där beskan som du inte är så intresserad av.

Mjölksystemet är lätt att göra rent och du kan använda dig av automatisk ångrengöring. Det betyder att du säkrar hygieniskt kaffe som smakar otroligt gott.

 

Plus

Helautomatisk rengöring

Snabb

Prisvärd

 

Minus

Tar lite tid att lära sig

Lite tråkig design

 

Viktiga egenskaper

 • Modernt värmesystem
 • 2,4 liter vattentank
 • Bönbehållare
 • Kvarn
 • Mjölk skummare
 • Automatiskt rengöringsprogram
 • 19 bar tryck
 • 1600 W
 • Droppstopp

 

Kaffestunds betyg: 4,5 av 5 stjärnor

Du kan läsa mer om denna kaffemaskin på Elon genom att klicka här!

 

Artisan espressomaskin – Krämig latte och cappuccino!

Om du drömmer om krämig latte eller krämig cappuccino hemma en vanlig måndag är det här en kaffemaskin att se lite närmre på. Den är en liten pärla bland pärlor med den konstanta temperatur som krävs för att få till en italiensk espresso.

Ångkokaren har torr ånga och även här får du konstant värme vilket säkrar att det blir krämigt. Slut ögonen och låtsas att du sitter någonstans i Milano och dricker ditt kaffe. Inte hemma vid köksbordet…

 

Plus

Krämig latte

Malet kaffe

Pods

 

Minus

Tar plats

Ganska dyr

 

Viktiga egenskaper

 • Två kokare
 • 1300 W
 • 2 liter
 • Torr ånga
 • För malet kaffe
 • För pods
 • Ångtrycksmätare
 • Automatisk avstängning

 

Kaffestunds betyg: 4 av 5 stjärnor

Du kan läsa mer om denna kaffemaskin på Cervera genom att klicka här!

 

 

Electrolux EBC65X – 6 koppar på en gång!

Ibland går det inte att vänta på en långsam kaffemaskin. Med Electrolux fina maskin har du 6 koppar redo i ett svep. Hur enkelt som helst. Brygg espresso, vanligt kaffe eller varför inte en cappuccino? Just kaffe med mjölk blir bra med den här maskinen. Den gör det nämligen enkelt att justera mjölkmängden på rätt sätt.

 

Plus

Snabb

Enkelt att göra cappuccino

För inbyggnad

 

Minus

Inget droppstopp

Dyr

 

Viktiga egenskaper

 • 6 koppar samtidigt
 • 1350 W
 • Justerbar kaffestyrka
 • Automatisk avstängning
 • Kalkindikator

 

Kaffestunds betyg: 4,5 av 5 stjärnor

Du kan läsa mer om denna kaffemaskin på Elon genom att klicka här!

Det finns ju en rad olika märken och dessutom också lite olika teknik. Kaffemaskinen som fungerar perfekt hemma hos dig är inte det bästa valet på kontoret. Och bara för att någon säger att det bara är en Moccamaster kaffebryggare som gäller betyder det inte att det är det enda som gäller för dig.

Det stora utbudet kan verka förvirrande så nu ska vi bena ut precis vad som kan tänkas bli det allra bästa valet för dig just nu!

Helautomatisk eller halvautomatisk kaffemaskin

Hur snabbt ska det gå att brygga kaffe med den bästa kaffemaskinen? Och hur många knappar ska du behöva trycka på när du har laddat din kaffemaskin med bönor? Du har huvudsakligen två val:

Helautomatisk kaffemaskin – Här behöver du inte mala bönor, dosera eller göra något utöver att trycka på knappen. Det här är ett perfekt val för en plats där många ska samsas om kaffemaskinen.

Helautomatiska modeller kan inkludera fler drycker som te och choklad vilket också gillas på arbetsplatsen. Du kan också få en kaffemaskin med kvarn som sköter det hela från böna till kaffe i koppet utan att du gör något nämnvärt.

Halvautomatisk kaffemaskin – Här får du vara med och göra vissa saker själv. Det kan påverka smaken helt enkelt för att du kan påverka hur kaffet mals, hur det doseras och så vidare. Det kan bli bättre kaffe men samtidigt tar det lite mer tid att pyssla med den här kaffemaskinen.

Många tycker dock att det är roligare med en halvautomatisk espresso machine för att det går att justera resultatet. När du har en verklig passion för kaffebryggandet kan det här bli ditt bästa val.

Olika typer av kaffemaskiner

Vi måste också se lite närmre på olika typer av kaffemaskiner. Att förstå lite mer om de olika varianter som finns kan vara bra då du ska välja rätt kaffemaskin till exempel till kontoret. Det är ju inte bara automatiken som styr hur pass väl en viss maskin kommer att passa in i sitt sammanhang.

Vi börjar med att se på en klassiker, pistongkaffemaskinen…

Pistongkaffemaskin

Det här är en kaffemaskin som kan föra tankarna till en citruspress. Pistongen har över 60 år på nacken och ger espressokaffe och är alltså en form av espressobryggare. Maskinen har en spak som den som gör kaffet kommer att trycka ner för att brygga.

En fördel med pistongkaffemaskinen är att den går att använda utan direkt tillgång till vatten eller el. Vatten kan värmas till exempel med gas och så kan pistongen användas. Här får vi kaffeproduktion med känsla.

Men det är tungt att driva en pistongkaffemaskin gång på gång. Det här är definitivt inte ett bra val för en populär uteservering eller för kontoret. Hemma kan det här kanske vara ett kul sätt att göra kaffe på. Särskilt på landstället som är utan moderniteter som rinnande vatten och elektricitet.

Det här är heller inte en kaffemaskin med kvarn. Vill du har kaffemaskin bönor mals direkt i får du se på andra varianter. Fast nöjet du får med denna espresso machine är unikt och något som du bör ta chansen att uppleva.

Det kan ju faktiskt vara roligt att plocka fram en lite oväntad espressomaskin när gästerna ska bjudas på kaffe efter middagen. Om du blir proffs på rätt tryck när du pressar kan du känna dig extra stolt över detta!

Espressomaskin

Det är ofta så att espressomaskinen menas då man pratar om kaffemaskinen. I den här maskinen kommer att högt tryck att byggas upp. Vattnet pressas på så vis genom ett filter av stål. Filtret har kaffe som är finmalet. Kaffet kommer ut direkt i koppen som det ska serveras i.

Det roliga med espressomaskinen är att den ger en massa spännande val. Och så kan den integrera mjölken på ett fint sätt. Du kan också brygga drycker med mjölk som inte är vanligt kaffe som till exempel chokokaffe eller cappuccino. Därmed kan du också säga att det här är en form av cappuccino maskin.

Om du ska köpa Smeg espressomaskin, Delonghi espressomaskin eller kanske Siemens espressomaskin beror helt och hållet på din budget och estetik. De kända märkena står för det mesta för maskiner som håller hög kvalitet. Läs specifika recensioner för att välja rätt märke och modell.

Kom ihåg att den bästa espressomaskinen är maskinen som passar dina behov allra bäst!

Kapselkaffemaskinen

Det är mycket populärt med kaffemaskiner med kapslar. Det beror på att de är mycket enkla att använda och att priset ofta är fördelaktigt. Kapselmaskiner ser till att du får precis rätt mängd kaffe för varje kopp. Men tvärtemot kaffemaskinens pris är själva kapseln dyr.

Om du tänker dig att du kan få betala omkring 5 kronor per kapsel, det vill säga per kopp, blir det ju inte särskilt ekonomiskt. För en arbetsplats är kapselkaffemaskinen mindre attraktivt. Det skulle vara om det är en mycket liten arbetsplats med några få personer som tycker att det är värt att lägga lite mer på kaffet på detta vis.

Det ska dock sägas att det finns de som menar att smaken på kapselkaffe saknar djup. För den som inte dricker så mycket kaffe kanske det här inte märks. Men den absoluta kaffekonnässören kan uppleva att det finns kaffemaskiner som är bra mycket bättre val om man ändå ska lägga mer krut på själva kaffet.

En fördel med kapselmaskinen för kaffe är att man även kan köpa kapslar för andra drycker. På så vis kan den här kaffemaskinen bli intressant för familjen eller en mindre arbetsplats där det finns ett behov av olika varma drycker.

Dessutom är det här ofta en kaffeautomat som är vacker att se på. Det kan också vara något att tänka på när du ska ställa fram maskinen på ett synligt vis. Kapselmaskiner ger en viss lust att dricka kaffe bara av att finnas synligt, både hemma och på jobbet!

Kaffepods

Det kan bli bättre smak med pods för kaffe. Det finns maskiner som hanterar pods som är pappersfilter som har packats in i folie. Podskaffemaskiner brukar vara gjorda av metall. De har en bryggenhet som är gjord för att hålla en stadig temperatur.

I och med att kaffemaskinen för pods håller jämn temperatur kan det bidra till att man får en extraktion av kaffet som ger bättre smak. Det här är ett brygg-system som kan beskrivas som enkelt men som kan ge kaffe som imponerar. Kan vara ett bra val för hemmet men kanske inte lika lyckat för en arbetsplats med många medarbetare.

Kaffebryggare

Det här är den klassiska kaffemaskinen som du säkert känner igen. Denna kaffeautomat med enkel design brukar stå i hemmakök och används för att brygga kaffe genom ett filter. Maskinen har plats för filter och bryggkaffe samt en tank med vatten som pumpas ut och värms innan det faller genom filtret.

Det finns riktigt billiga kaffebryggare och frågan är om de räcker eller inte. Det du ska tänka på är om kaffebryggaren har funktioner som:

 • Automatisk avstängning om du glömmer bort
 • Möjlighet att justera temperatur
 • Snabb uppkokning av vatten
 • Enkel rengöring

Kaffebryggare är till för kaffemaskin bönor som är malda i förväg. Du får skaffa en kvarn för att mala ner de bönor som du föredrar.

Manuella kaffemaskiner

Det går givetvis också att brygga kaffe manuellt. Det här kan ses som en metod som erbjuder en alldeles särskild glädje. Manuella kaffemaskiner kan se lite olika ut. För espressokaffe finns det ett filterhandtag som man plockar loss och fyller med kaffepulver.

Här kan man fylla på med kaffe som man maler själv kanske med en manuell kaffekvarn. När kaffet har hällts i används en kaffepress för att pressa ner det. Med filterhållaren insatt i maskinen igen kan du slå på maskinen och börja brygga kaffet.

I och med att det finns så många olika typer av manuella kaffemaskiner är det viktigt att sätta sig in i fördelar och nackdelar. En tumregel är att stadigare manuella maskiner av material som metall är lättare att brygga gott kaffe med.

Du kan hitta billiga varianter såväl som dyrare modeller som kan kosta många tusenlappar. En manuell kaffemaskin är sällan ett bra val för en arbetsplats. Den kan vara rolig att ha hemma för att lägga lite mer tid och kärlek på kaffet.

Några exempel på namn på manuella kaffemaskiner är:

 • Kaffepress
 • Pressobryggare
 • Presskanna
 • Fransk press

När du väljer en manuell kaffebryggare ska du tänka på hur den ska rengöras. Det får också betydelse för hur kul det blir att använda den. Det får ju inte bli sämre kaffe för att det inte går att hålla rent på ett enkelt och smidigt sätt.

Här har du stor frihet vad gäller kaffebönorna. Du kan experimentera och det blir snabbt färdigt kaffe när du känner för det!

Perkolator

Det finns också en kaffemaskin som heter perkolator. Det kan kännas svårt att välja mellan kaffebryggare och perkolator. Fördelen med perkolatorn är att den ger starkare kaffe. Det beror på att samma vatten cirkulerar flera gånger och därmed tar upp mer smak av kaffet. Det finns perkolatorer med automatiska finesser och så finns det helt manuella varianter med vilka man kan koka kaffe över öppen eld.

En perkolator är dock inte en cappuccino maskin och den ger en mycket distinkt smak som kan vara lite svår för de som gillar sött och mjölkigt kaffe. Det rör sig heller inte om en kaffemaskin med kvarn. Du får något som liknar en termos och måste själv avgöra hur du ska ordna med bönor och deras malning.

Lite mer om brygg-tekniken i kaffemaskiner

Det går att tala om lite olika teknik för de typer av kaffemaskiner som vi har nämnt hittills. Du bör vara medveten om vad följande begrepp innebär:

Enkelkokare

Det här är en maskin som jobbar med en enkel källa för värme. Den kommer att hålla en specifik temperatur. Enkelkokare är inte så dyra och passar bäst för dig som tycker om att dricka kaffe som det är.

Det brukar gå bra att skumma mjölk med enkelkokare. Detta görs efter bryggning och därmed kan det bli en paus som kanske känns lite jobbig. Särskilt om du vill brygga kaffe till flera personer med maskinen. Det här är inte ett bra val för arbetsplatsen!

Dubbelkokare

Precis som namnet antyder är det här kaffemaskiner som har två olika kokare. En för ånga och hett vatten och en för bryggandeprocessen. Här kan man också justera temperaturen på ett smart sätt. Det kan vara väldigt bra om du vill experimentera lite och upptäcka hur temperaturen kan påverka kaffets smak.

Värmeväxlarsystem

Med en kaffemaskin som har värmeväxlare kan du skumma mjölk samtidigt som du brygger kaffe. Det här är teknik som återfinns i moderna espressomaskiner. De här maskinerna har ett elektriskt element. Det används för att värma upp vatten och för att få till ånga.

Kokaren som värms av det elektriska elementet värmer vattnet som du brygger med. Det vattnet finns i ett avskilt system. Det är detta som gör det möjligt att använda kaffemaskinen på ett så smidigt sätt som spar tid.

Värmeväxling är bra när du vill brygga många koppar snabbare. Bryggtemperaturen hålls stadig och det påverkar smaken på ett positivt sätt. En tumregel är att välja en större maskin för att få högre kapacitet.

Kaffemaskinens pump

Vi måste också ta upp pumpen. Den är viktig för att man ska kunna skicka runt vatten i kaffemaskinen. I din hemmamaskin sitter det med största sannolikhet en vibrationspump. Det är den som låter lite som ett knappande ljud. En vanlig vibrationspump ger cirka 15 bars tryck.

15 bar är lite för mycket då det är bättre om maskinen har ett tryck på omkring 10 bar, helst lite lägre. För att ge detta tryck kan det finnas en tryckreglerare. De professionella kaffemaskinerna som är aktuella för arbetsplatser har inte den här typen av pump.

När det ska göras många koppar kaffe per dag använder man sig istället av en rotationspump. Den gör som namnet låter, roterar. Dessutom är det här en pump som man kan ställa in trycket på. Det är viktigt när kaffet ska smaka gott. Rotationspumpen avger inte så mycket ljud och en kan på kort tid nå korrekt tryck för bryggandet av kaffet.

Pumpar som du kan mecka med är av intresse. Det kan vara så att du med en elektronisk funktion kan finjustera pumptrycket. Det är något som kan påverka smaken på kaffet vilket kan vara intressant att tänka på när du ska välja en kaffemaskin.

Om du väljer ett känt märke som till exempel en Siemens kaffemaskin är chansen för hög kvalitet på pumptekniken bättre. Men räkna inte med det och syna denna bit innan du köper!

Finns det märken som är bättre än andra?

Det finns de som säger att du bara kan satsa på en Tassimo maskin medan andra som sagt tycker att en Moccamaster kaffebryggare är det enda som går att hänga i julgranen. Men häng inte din kaffemaskin i julgranen! Det är mycket bättre att ha den på köksbänken där den står stadigt.

Om du tänker långsiktigt kan det vara klokt att välja en kaffemaskin som har gott om reservdelar. Om du till exempel köper Moccamaster på Elgiganten så kommer du också att hitta viktiga tillbehör som specifik kalkrengöring för denna kaffemaskin. Det kan få betydelse under kommande år.

Idag har vi flera bra märken på kaffemaskiner. När du vill komma fram till vad som är bättre än annat ska du se vad verkliga människor säger. Fråga vänner och bekanta. Kika på forum online och se vad folk som köpt maskinen säger.

Ett litet tips är att blicka utomlands mot Amazon. Amazon har äkta kundrecensioner från folk som har köpt produkten. Det är klart att amerikanarna kanske inte förstår sig på kaffe som vi svenskar. Men de kan ändå ha kommentarer omkring tekniken som du kan dra nytta av innan du köper kaffemaskin.

 när 

25 frågor och svar om kaffemaskiner

Det kan vara nyttigt att läsa vanliga frågor och svar om kaffemaskiner för att hitta rätt. Här är några som ställs ofta samt lite ovanligare frågeställningar vars svar också kan ge dig ett stöd när du ska välja kaffemaskin.

 1. Vilka kaffesorter finns i den helautomatiska maskinen?

För arbetsplatsen kan en helautomatisk kaffemaskin bli alldeles utmärkt. Den här typen av maskiner brukar komma med ångrör vilket gör det möjligt att få skummad mjölk till drycker som lattekaffe och cappuccino. Dessutom brukar det finnas te och choklad. Vissa maskiner ger möjlighet att välja med eller utan socker så att en helt färdig kopp med rykande varm dryck kommer ur maskinen.

 1. Hur kan vi få bättre smak med den helautomatiska kaffemaskinen?

Om det inte smakar så gott finns det saker att göra. Vissa kanske ni får be leverantören av kaffemaskinen att hjälpa till med. Här är några förslag på hur det går att få bättre smak på kaffet från den helautomatiska kaffemaskinen:

 • Ta en titt på dosering. Kanske behövs det mer kaffepulver per kopp. Det här går att ställa in. Mer kaffe betyder också att kaffet kommer att rinna långsammare. Det kan också påverka smaken.
 • Hur fint mals kaffet? Kvarnen i maskinen kan justeras. Om den ger korn som är lite finare kan det leda till kaffe med mer smak.
 • Ta en titt på tid. Om kaffet bryggs för snabbt eller för långsamt kan det leda till en smak som inte stämmer. Om vi kikar på en vanlig kopp espresso ska det inte ta mer än en halv minut att brygga denna i den automatiska espressomaskinen.
 • Finns det förblötning i maskinen. Det här är en funktion som påverkar hur kaffet extraheras. Om förblötningen inte är aktiverad kan det vara klokt att aktivera och se om det blir skillnad på smaken.

 

 1. Hur regleras temperaturen i en espressomaskin?

Beroende på espressomaskin kan det finnas lite olika sätt att justera temperaturen på. Om maskinen har en termostat brukar det innebära att temperaturen är förprogrammerad. Den går då inte att ändra på.

En pressostat är kopplad till kaffekokarens tryck. Här är det dock för det mesta så att du måste plocka isär kaffemaskinen för att komma åt.

Det kan också finnas elektronisk reglering av vattentemperaturen. Detta kallas för PID/NTC och när kaffemaskiner har denna teknik bör det finnas knapp eller information via display för hur du kan påverka temperaturen.

 1. Hur ska en kaffemaskin bokföras?

En viktig fråga då du köper kaffemaskin till jobbet. Du kan läsa mer i detalj om bokföringen av kaffebryggaren till jobbet här. Det vanligaste är att kaffemaskinen klassas som materiell anläggningstillgång. Om det rör sig om en maskin som ska säljas vidare klassas den som varulager. Och när man yr ut kaffemaskinen ska den bokföras som finansiell eller operationell leasing.

Det finns också fall där man klassar kaffemaskinerna som förbrukningsinventarier. Detta gäller när den ekonomiska livslängden för maskinen förväntas vara under 3 år.

 1. Hur ofta ska man avkalka kaffemaskinen?

Det beror på den typ av kaffemaskin som används och hur frekvent. En gång per månaden bör räcka väl. Du kan läsa mer om hur man avkalkar kaffemaskiner här. Var noga med att göra på rätt sätt för att smaken på kaffet ska förbli god.

 1. Hur många bar ska kaffemaskinen ha?

Mellan 8 och 10 bar anses vara idealiskt. I varje fall för espressomaskiner. Det här kan vara värt att kontrollera för det är inte så ovanligt med kaffeautomater som har mycket mer än så och som behöver regleras.

 1. Vad kostar det att hyra kaffemaskin till kontoret?

Det beror på typ av kaffeautomat. Men räkna med allt från 700 kronor och upp per månad för att hyra kaffemaskin.

 1. Vad heter kaffemaskin på engelska?

På engelska heter kaffemaskin coffee maker.

 1. Vilken kaffemaskin ska jag köpa?

Köp en kaffemaskin som är inom din budget och som ger den typ av kaffe som du helst vill dricka och bjuda på.

 1. Finns det rim för kaffemaskin?

Det går att hitta rim för kaffemaskin. Ett kan vara Drick inte bara vin när du kan använda denna… Eller Jag vill se din min när vi skålar för denna…

 1. Vad kostar en kaffemaskin?

Du kan köpa en enkel manuell kaffebryggare för hundralappen eller en avancerad kaffemaskin med alla finesser för tiotusentals kronor. Prisspannet är mycket stort!

 1. Kan man använda citronsyra i kaffemaskinen?

Ja, det kan du göra men var noga med att få bort rester av citronsyra innan nästa bryggning tar vid!

 1. Kan man göra espresso i alla kaffemaskiner?

Nej, det kan du inte. Om fokus ligger just på espressokaffe ska du fokusera på espressomaskiner som är särskilt till för denna kaffevariant.

 1. När uppfanns kaffemaskinen?

Den moderna kaffemaskinen ska ha sin vagga i Italien i Turin där den uppfanns i slutet av 1800-talet. Modernare varianter har kommit från flera olika företag i takt med att teknik för automatisk kokning har utvecklats. Det finns också de som menar att kaffemaskinen kom till i Turkiet 575 år e. Kr. Läs mer längre ner i fakta-delen om kaffemaskiner för mer kaffemaskinhistoria!

 1. Vad är viktigast, kaffemaskinen, barristan eller kaffet?

Svaret på frågan är inte alltid så enkelt. Men för det mesta behövs det en god kombination av alla tre för att det ska bli gott kaffe. Det skadar inte att köpa bra kaffemaskin, gott kaffe och att öva på att brygga på rätt sätt!

 1. Är det sant att franska pressar som Bodums alltid går sönder?

Om din manuella kaffepress kommer att gå sönder eller inte beror en hel del på din hantering av den. En fransk kaffepress är gjord av glas och måste hanteras försiktigt. Se också till att du pressar på ett jämnt underlag.

 1. Är espressokaffe alltid dyrt?

Priset speglar ofta den atmosfär som omger det här kaffet. Om du lagar det hemma behöver det inte kosta mer än annat kaffe som du gör själv. Såvida du inte satsar på dyrare kapslar förstås. Och det ska läggas till att det kostar mer med espressomaskin än med en enkel kaffebryggare.

 1. Hur kan man få bättre kaffe på flyget?

Kaffet som serveras på flyget begränsas av att det inte finns plats för professionella kaffemaskiner. Det blir hett vatten på pulver. Det du kan testa är att ta med dig ett alternativ som till exempel kapslar med kaffevätska. De här är ofta gjorda av äkta kaffekoncentrat. Det är bara att be flygvärdinnan om hett vatten!

 1. Hur många processer går kaffet igenom innan det når min kopp?

Först ska kaffet växa och plockas. Detta kan ske för hand eller med maskiner. Bönorna separeras från frukten. Varje kaffe-bär har två bönor. Det finns avvikelser med enbart en böna i bäret. Bönorna rengörs och packas i säckar som skickas till olika kaffeföretag. De gröna bönorna rostas och säljs sedan vidare hela eller malda.  Så kaffet som gav dig kaffet i din kopp har gått igenom en hel del processer på vägen till din kaffebryggare!

 1. Vilket kaffe är färskast när?

Om du är ute efter färskt kaffe till din kaffebryggare kan det vara bra att hålla ett öga på bäst före datum. Men du ska också veta att kaffesorter som växer i Centralamerika och i östra Afrika mognar under sommaren. De kommer som tidigast till våra butiker under sen vinter och tidig vår.

Du kan också läsa på om specifika kaffesorter och se när de mognar och skördas för att ta reda på hur färskt ditt kaffe egentligen är. Sedan kan du ju faktiskt fråga den som säljer färskt och nyrostat kaffe. Det är en person som kan guida dig till de fräschaste kaffeprodukterna.

 1. Vad är instant coffee?

Det här är samma sak som näskaffe och det är ett kaffepulver som du inte behöver någon bryggare för att laga kaffe med. Näskaffet är redan bryggt och sedan har det torkats. Det blir kaffe igen då du lägger till varmt vatten. Det här kan fungera som ett bra alternativ till kaffemaskinen på jobbet.

 1. Blir det mer koffein med mer pulver?

Ja, om du ökar dosen kaffepulver ökar även dosen koffein per kaffekopp.

 1. Kan jag göra espresso med min kaffebryggare?

Det går inte att göra espresso med kaffebryggare. Man gör vanligt kaffe och espresso med kaffebönor även om espresso innebär mer finmalt kaffepulver. Men brygg-processen skiljer sig. Espressokaffet kommer inte till genom att man låter vatten droppas genom det malda kaffet. Espressokaffet kommer till med ett ordentligt tryck. Vattnet trycks genom kaffet på ett helt annat sätt än vad som är fallet med en vanlig kaffebryggare.

Det heta vattnet som pressas genom kaffet leder till en alldeles unik reaktion med det malda kaffet och det ger en unik smak samt en dryck med ett lätt krämlager på toppen. Espresson kan drickas som den är i en liten kopp. Den kan också vara basen för andra drycker om latte och cappuccino.

 1. Hur kan jag göra rent i kaffekvarnen som inte går att plocka isär?

Du kan använda dig av okokt ris och mala detta genom kvarnen. Gör detta några gånger för att få ut rester av olja och annat som du vill få bort för att hålla kaffekvarnen fräsch.

 1. Varför är det bättre med glas och porslin i kaffekokare?

Många kaffeälskare föredrar kaffekokare som inte har plastdelar. Detta på grund av rädslan för att plasten ska påverka smaken och kanske också utsöndra gifter i drycken. Glas och porslin påverkar inte kaffet som kokas i kokaren.

17 fakta om kaffemaskiner

Det finns en massa spännande fakta om kaffemaskiner och många har med maskinens historia att göra. Så låt oss se lite närmre på dessa fakta…

 1. Saker som påverkar smaken oavsett kaffemaskin

Det finns saker som kommer att påverka kaffets kvalitet oavsett den typ av kaffekokare som du använder dig av. De är:

 • Hur fräscht kaffet du brygger med är.
 • Hur finmalet kaffet är.
 • Vattnets kvalitet. Mer mineraler ger en viss smak.
 • Hur länge vattnet är i kontakt med kaffet.
 • Vattnets temperatur under och efter bryggning.
 • Filtrets karaktär.
 1. Kaffetemperaturer

Det finns rekommendationer för hur hett kaffet ska hållas och hur länge efter det att du har bryggt. När du har kokat kaffet bör det ha en temperatur på mellan 85 och 87 grader. Men även om temperaturen är hög nog kan kaffet börja smaka annorlunda då vatten avdunstar från kaffekannan.

 1. Använd din kaffebryggare!

En kaffemaskin fungerar som bäst när den används konstant. Om det är så att du inte dricker så mycket kaffe är det bättre att satsa på en mindre modell som inte är gjord för att brygga en massa koppar kaffe varje dag.

 1. Hur många koppar blir det per minut?

När du ser på fart på kaffebryggande brukar det uttryckas som Btu per minut. Om en kaffemaskin ger 63.5 Btu per minut kommer den att göra kaffe dubbelt så fort som en kaffemaskin som levererar 31.7 Btu.

 1. Brygg bara med vatten!

Det kan låta som en självklarhet men fakta är att det finns de som får intressanta idéer. När du ska brygga kaffe bör du inte hälla på andra vätskor där det ska vara vatten. Undantaget är förstås när du ska använda dig av mjölk. Mjölken ska då fyllas i därtill avsedd behållare.

 1. Gör soppa med kaffebryggaren

Om du inte lägger kaffe i filtret på kaffebryggaren kan du få fram hett vatten som du kan använda för annat som till exempel te, soppa eller kanske varm choklad. Då fungerar bryggaren lite som en vanlig vattenkokare.

 1. Cowboy kaffekokaren

Den första perkolatorn kom 1818. Den kallades för en cowboy pot eftersom det var många cowboys som använde den.

 1. Den franska kaffepressen

Den franska kaffepressen kom i början av 1800-talet och används på samma sätt idag som då den lanserades. Det fina med den här kaffemaskinen är att den fångar oljor som annars filtreras bort i kaffebryggare med filter av papper.

 1. Den tyska kaffebryggaren

1941 uppfann den tyske kemisten Peter Schlumbohm en kaffemaskin som kallades för Chemex. Det var en flaska som såg ut som ett timglas. Glaset var värmebeständigt och det här var en kaffeflaska som gärna fick stå framme och se fin ut.

 1. Maxwell House

Detta namn bör nämnas för Maxwell House var tidiga med näskaffe. De började leverera detta kaffe till den amerikanska militären i slutet av andra världskriget. Under åren som följde tog de också fram kaffeblandningar för perkolatorer.

 1. Vacuum kaffemaskinen

Bodum tog fram Santos vakuum-kaffemaskinen år 1958. Den hade en lägre del där vatten hettades upp. Vattentrycket ledde till att hett vatten tog sig upp till den övre delen där det blandades med kaffepulver.

 1. Droppkannan

Morize var en parisare som jobbade som metallsmed. Han tog under tidigt 1800-tal fram en unik typ av droppkanna. Den hade tre olika delar. Inte två som annars var vanligt. Den nedre delen var för vatten, den mittersta hade kaffet och den övre var tom.

Vattnet kokades upp och så vändes droppkannan upp och ner. Vattnet droppade då igenom kaffet till den tomma delen av kannan. Den här innovationen tog sig snabbt till Italien där fler typer av samma droppkannan dök upp.

 1. Ångtekniken gav oss espressokaffe

Under 1900-talet kom ångmaskinerna. Folk började då lura på hur man skulle kunna använda ångtekniken för att koka kaffe. Luigi Bezzera var en italienare som byggde en ångkaffemaskin. Med hans maskin kunde vattnet pressas genom det malda kaffet och rätt ner i en kopp. Det hela gick mycket snabbt. Kaffet var klart på några sekunder. Espresso är italienska för snabbt.

Bezzera sålde sitt patent till Pavoni som sedan spred ångkaffemaskinen över hela världen. Kanske har du någon gång sett en La Pavoni kaffemaskin på ett kaffe eller museum.

 1. Mocka-expressen

Italienaren Bialetti tog 1933 fram en helt ny typ av kaffemaskin. Det var en perkolator med pump gjord av aluminium. Perkolatorn hade 3 olika delar. Bottendelen var för vatten och så fanns det en filterkorg med en tub som stack ut från bottendelen. Bottendelen skruvades fast i toppen. Det gick att ställa denna perkolator på spisen och hetta upp tills det började gurgla. Maskinen fick namnet Mocka Express. Kaffet liknande espresson som gick att köpa på caféer.

 1. Turkiska Ibrik

De som menar att kaffemaskinen uppfanns i Turkiet (som vi nämnde i frågor och svar om kaffe) säger att det var Ibriken från Turkiet som var den första. Det här var en kanna av koppat med ett långt handtag. Faktum är att modellen fortfarande används i Mellanöstern. I och med att man inte använder något filter blir det mycket starkt kaffe.

 1. En doft vi känner igen

I USA har studier visat att doften av kaffe är den näst mest kända doften efter lukten av bränt te. Det är få i Sverige som inte vet vad det är som doftar när någon brygger kaffe!

 1. Melitta

Amalia Melitta Bentz är en tysk entreprenör vars namn du känner igen. Hon föddes 1873 och tyckte att perkolatorer var besvärliga då de kokade över. Hon experimenterade och kom till sist fram till att hon med papper från sin sons anteckningsbok kunde få bättre kaffe. Hon drog till sist igång ett kaffeföretag och gick till historien som skaparen av kaffefilter. Melitta Group är fortfarande aktiv som tillverkare av kaffefilter.

Kaffemaskin

Typ av kaffe

Passar för

Pistongmaskin

Vanligt kaffe till starkt kaffe

Kaffeentusiaster

Espressomaskin

Kaffe, latte, cappuccino

Hemma och på jobbet

Helautomat

Kaffe, te, chokladdryck

På arbetsplatser

Kapsel och pods

Kaffe med olika smak

Hemma

Kaffebryggare

Bryggkaffe

Hemma

Manuell kaffemaskin

Kokkaffe

Hemma och på landet

Perkolator

Starkt kaffe

Hemma

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!