Hur smaksätter man kaffebönor?

Kaffe kan ha olika smak beroende på den sort som man väljer, men hur smaksätts egentligen kaffet? Det är klart att man kan välja kaffesorter som har tillsatser som ger en lite annorlunda smak men den sanne kaffeälskaren är mer intresserad av att se på det där med hur olika kaffebönor kan ge olika smak. Låt oss se lite närmre på vad det är som påverkar kaffebönornas smak…

1. Odling – Hur man odlar kaffebönorna kommer att påverka deras smak. Skugga, sol, väder och vind påverkar odlingen och man kan till exempel odla ekologiskt, biodynamiskt, syntetiskt och så vidare. Hur man gödslar och håller undan insekter kommer också att påverka kaffebönorna och deras slutliga smak. Det kan vara något att tänka på då du står och kikar på Zoegas och funderar på om det där med ekologiskt spelar någon roll.

2. Kaffesort – Precis som med vin så finns det olika typer av kaffeträd som ger olika typer av bönor. De olika arterna ger upphov till kaffe med olika smak så är man intresserad av varför en viss kaffeböna ger så otroligt gott kaffe så kan det vara väl värt att lära sig lite mer om vilken typ av träd som den kommer ifrån.

3. Skörd – Det är ju så att kaffet kommer från en frukt och när man tänker på annan frukt så är det ju givet att en del frukter smakar bättre än andra beroende på när de har skördats. Moget kaffe är sötare, renare och ger en bättre smak.

4. Rostning och malning – Sist men inte minst så är det så klart så att den metod som används för rostning och för malning kommer att påverka smaken. Det är kanske det här som gör att en del föredrar exklusiva kaffebönor framför kaffebönor Ica och andra stormarknader erbjuder.

När man läser kaffebönor test så ska man även tänka på att den här typen av tester blir väldigt subjektiva. Den som testar har sin specifika smak och även om testet kan vara en fin vägledning så måste man själv testa kaffebönorna innan man bestämmer sig för att de inte är goda eller tvärtom att de ger världens bästa kaffe.

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!