Kaffebryggare eller perkolator, vad ska man välja?

Det finns de som säger att en perkolator är bra mycket bättre än en vanlig kaffebryggare. Det låter ju logiskt att kaffet blir godare om vattnet får cirkulera några gånger till för att dra ut ännu mer smak av pulvret. Men är det verkligen så?

I den här guiden kommer vi att se ingående på perkolatorer och kaffebryggare. Om du inte har tid att läsa igenom allt och bara vill veta vad som är bäst ska du veta att det ena inte utesluter det andra.

Men om du bara kan välja en maskin hade jag rekommenderat en Emerio Perkolator för att den är praktiskt, snygg och får höga betyg av användare. Du kan läsa mer om den genom att klicka här.

Om du vill ha en kaffebryggare är rekommendationen från experter och vanliga kaffedrickare en Moccamaster. Den är tålig, snabb och otroligt populär. Viktigast är att det blir gott kaffe med denna kaffemaskin. Du kan läsa mer om Moccamaster genom att klicka här!

C3 Retro

Snygg perkolator som är lätt att använda!

• Starkt kaffe
• Utan sladd
• Modern snygg design

3.5/5

971 Kr

C3 Klassisk

Lätt att servera gott kaffe utan sladd!

• Starkt aromrikt kaffe
• Automatisk värmehållning
• Sladdlös

4/5

748 Kr

Emerio Perkolator

Stilren och effektiv!

• Enkel hantering
• Ger starkt kaffe
• Goda betyg

4/5

535 Kr

Tops

Kaffebryggare och perkolator

• Klassisk
• Prisvärd
• Fri frakt

4/5

625 Kr

De som har köpt en perkolator som fungerar bra, som den du kan se om du klickar här, får ofta en helt ny upplevelse av kaffet. Men det finns också de som menar att en kafffebryggare, som den du kan se här, alltid är bästa valet.

perkolator
Perkolator eller kaffebryggare? Klicka på bilden för att se populär perkolator!

Kaffet är bra för dig, det tycks de flesta studier vara överens om. Så låt oss se lite närmre på kaffebryggaren och perkolatorn för att komma fram till vad som blir det allra bästa valet när du ska laga drycken. Du väljer baserat på saker som smak, enkelhet att tillreda och säkerhet.

Den grundläggande processen är densamma

Vi kan börja med att konstatera att processen för att laga kaffe med kaffebryggare är i stort sett densamma som då du lagar det med en perkolator. Vatten värms upp och får passera genom kaffet som är bryggkaffe eller kokkaffe.

I en behållare så samlas det färdiga kaffet och så är det bara att hälla på när det hela är färdigt. Med moderna perkolatorer så är det inte på något vis svårare att laga kaffet med perkolatorn. Allting sker automatiskt inuti kannan och nya EU-direktiv har sett till att du får utrustning som stänger av sig själv då det behövs.

Så vad gäller själva tillredningen så kan vi inte säga att en bryggare skulle vara bättre än perkolatorn, eller tvärtom. Det är klart, om du väljer en gammal modell av perkolator som du ska ställa direkt på spisen så blir det en helt annan sak. Då måste du vara där och passa ditt kaffe så att det inte bränns!

Sedan är det viktigt att tänka på att du kan få en enklare upplevelse med en modern perkulator som har teknik som gör det enklare. Här handlar det framförallt om hur du kommer att kunna hantera kanna och om den är säker att använda med automatisk avslagning. Du kan hitta de bästa modellerna genom att se på tester av perkulatorer som går igenom funktionerna.

Automatisk perkolator:

 • Häll på vatten till maxmarkering eller mindre
 • Sätt i stigaröret och så kaffebehållaren för kaffepulvret
 • Lägg i kaffe, ett mått per kopp
 • Lägg i sil och stäng till locket ordentligt
 • Sätt i kontakt och placera den elektriska perkolatorkannan på aggregat eller tryck på knapp för start
 • Lampan tänds och kaffet är klart. Det håller perfekt värme så länge som perkolatorn är på

Kaffebryggare:

 • Häll på vatten i enlighet med antal koppar
 • Lägg i pulver i enlighet med antal koppar
 • Tryck på knapp för start
 • Kaffet samlas i kannan och hålls varmt så länge som bryggaren är på och det är säkert

kaffebryggare

Smaken på kaffet

Med en perkolator så får du starkt kaffe som är robust. Beroende på den kaffesort du väljer så kan smaken beskrivas som lite bitter vilket en del inte gillar. När kaffet får tillagas längre så kommer smaken att intensifieras. Kaffe som redan har kokats körs genom perkolatorn igen och får då ännu mer smak.

En automatisk kaffemaskin ser till att rätt temperatur hålls hela vägen genom processen så det här ska inte påverka smaken. Kaffebryggaren kommer också att hålla rätt temperatur på det färdiga kaffet men det blir inte lika kraftfullt som det som körs flera gånger genom kaffepulvret.

Vad är godast? Det här är otroligt individuellt. Om du vet med dig att du gillar skarpare kaffe så är det ganska troligt att du kommer att gilla perkolatorn bättre än kaffebryggaren.

Om du vill bli bättre på kaffe så kanske du vill ta en baristakurs och lära dig mer om allt som kommer att påverka smaken. Då blir du bra på kaffe oavsett hur du tillagar det!

Barista espressomaskin

Skräddarsytt kaffe med vacker kaffemaskin!

  Spara inställningar
Touch-skärm
Automatisk mjölkskumning

Från 12 500 Kr

Siemens kaffemaskin

Perfekt kaffemaskin för extra starkt kaffe!

  Automatisk ångrengöring
Brygger två koppar i taget
Spara favoritinställningarna

Från 19 995 Kr

Rocket cronometro espressomaskin

Kaffe precis som på caféet fast hemma!

  Professionella funktioner
Justerbar temperatur
Tyst gång

Siemens espresso & kaffemaskin

Enkel att använda och supergott kaffe kopp efter kopp!

  Maler två gånger
Går tyst
Olika typer av kaffe

Artisan espressomaskin

Kaffemaskin med två oberoende kokare

  Brygg och skum ihop
Konstant temperatur
Flera bryggmöjligheter

Oracle espressomaskin

Perfekt espresso med rostfria Oracle!

  Spännande design
Perfekt värme
Automatiskt eller manuellt

Delonghi elite espressomaskin

Italienska DeLonghi ger exklusivt kaffe!

  Aromkontroll
Personliga inställningar
Många kaffevarianter

Nivona kaffemaskin

En tekniskt avancerad kaffemaskin, enkel att använda!

  Mångsidig kaffemaskin
Låg ljudnivå
Digitala kafferecept

Electrolux espresso & kaffemaskin

Känn dig som en barista med bästa kaffemaskinen!

  Stor flexibilitet
Gör proffskaffe hemma
Många koppar snabbt

Husqvarna kaffemaskin

Enkel användning och stort urval av drycker

  Inbyggd uppvärmning
Smart mjölkskumning
Med inbyggd kvarn

Sage espressomaskin

Hög precision och balans för perfekt kaffe!

  Gott kaffe, i varje kopp!
Två värmeelement
Snabb användning

Rocket espressomaskin

Perfekt kaffe med kompakt kaffemaskin!

  Tystgående kaffemaskin
Brygg och ånga ihop
Bra pris för hög kvalitet

Hur mycket kaffe blir det?

En annan fråga som du ska ställa dig innan du väljer kaffebryggare eller perkolator. Om du ofta har gäster så kan det vara bra att veta att perkolatorn ger fler koppar på kortare tid. Med andra ord, det blir mycket mer kaffe snabbt. Inte dumt när gästerna väntar på påtår! Det finns varianter som kan få fram 12 koppar på nolltid med den starkare smaken som imponerar.

En av Sveriges allra populäraste perkolatorer är C3 i koppar. Med den så kan du få fram 12 koppar på mycket kort tid. Klicka på bilden härnedan för mer information.

perkolator

Det finns också en modell för 6 koppar. Du kan se den här!

Nu ska vi komma ihåg att kaffebryggare också kan ge oss gott om koppar snabbt. Med en Melitta aroma bryggare så kan du få fram 10 koppar per bryggning. Dessutom så är kaffekvarnen integrerad och du kan justera din kaffestyrka. Det här slår ju perkolatorn på så vis att du kan anpassa kaffet efter de som ska dricka.

Men det här är inte helt rättvist. När vi jämför kaffebryggare och perkolator så bör vi se på skillnaden mellan enklare kaffebryggare och standard perkolator. Då är det trots allt så att perkolatorn med största sannolikhet kommer att ge fler koppar snabbare.

Om du bara behöver 1-3 koppar snabbt på morgonen så kan kaffebryggaren vara ett klokt val. Detta särskilt om den har inbyggda effekter som nämnda Melitta.

Bekvämlighet och pris

Det var länge så att kaffebryggaren upplevdes som bekvämare än perkolatorn. I varje fall om vi ser på spisperkolator som inte klarar sig själv såsom den elektriska perkolatorn gör. Värt att notera är att du kan köpa en mycket billig kaffebryggare som klarar saker som reglering av temperatur galant.

Om priset är viktigt för dig så kanske du bör satsa på en billig men bra kaffebryggare. Melitta Easy Therm är ett exempel på en enkel kaffebryggare som kostar mindre men som får tummen upp för att värmen hålls länge. Klicka på bilden härnedan för mer information om denna bryggare på Bagaren & Kocken.

kaffebryggare

Om du kan tänka dig en manuell perkulator för spisen så kommer den antagligen att vara mycket billig. Men bekvämlighet kan vi inte tala om. Den är till för dig som har tid och som ser charmen i att passa på kaffet.

Svaret på frågan

Så vad ska du välja? Om du har läst ovanstående synpunkter så har du säkert kommit fram till vart det lutar åt. Både kaffebryggare och perkolator är prisvärda alternativ som ger dig gott kaffe. Om du vill ha enkel användning och god smak så är kaffebryggaren helt okej. Men om du är ute efter något som kan ge dig riktigt många koppar och smak som får folk att haja till så är perkolatorn ett bättre alternativ.

Sist men inte minst så är ju spisperkolatorn något som du kan ta med dig. Den går att använda utomhus över öppen eld och är därmed en investering för dig som ofta är ute och campar. Kanske kan du unna dig både och. En enklare bryggare som fungerar bra för vanliga mornar och så en perkolator för lite festligare tillfällen eller resor.

Oavsett vad du väljer så ska du komma ihåg följande tips då du gör dig redo för att brygga kaffe:

 • Använd alltid kallt vatten
 • Se till att kaffekannan är ren från kalk
 • Kalka av med ättika, mjölksyra eller citronsyra, inte med kemikalier!
 • Skaffa reservdelar då det behövs så att du inte bränner dig på lock
 • Missa inte att kaffesorten du väljer också får betydelse för smak

6 coola fakta om perkolatorkaffe med elektrisk perkolator

Här är några intressanta fakta om perkolatorkaffe som du kan fundera lite på om du just har beställt en ny elektrisk variant till ditt kök.

 1. Perkolera är samma som att brygga

Ordet perkolator kommer från ordet perkolera som betyder att brygga. I din perkolator brygger du kaffet flera gånger om. Det är just perkoleringsprocessen som ger det karaktäristiska kaffet och doften som är så ljuvlig.

 1. Perkolatorn som sjunger

Maxwell House filmade en unik reklamfilm för flera årtionden sedan. I den får vi höra hur perkolatorn sjunger. Trots att filmen är så gamma loch i svartvitt har den förblivit en favorit bland många perkolator- och kaffeentusiaster.

 1. Det bästa med perkolatorn är doften

Många hävdar att det bästa med en elektrisk perkolator är doften som kommer från den. Doften kan alla som finns i rummet njuta av!

 1. En uppfinning med över 100 år på nacken

Det sägs att det var Sir Benjamin Thomson som uppfann den första perkolatorn. Den kom i början av 1800-talet. Men innovationen såg inte ut som en modern elektrisk perkolator gör idag. Thomsons uppfinning pumpade inte runt vattnet på samma sätt.

 1. Störst under 1940-talet

Perkolatorn hade sin storhetstid under 1940- och 1950-talet. Då såldes det många perkolatorer. Många av dessa hamnade sedan i källare och på vindar. De kom fram igen många år senare då 1900 övergick i 2000 och intresset för perkolatorn fick fart igen. Faktum är att vi ser design på moderna perkolatorer som är hämtad just från de modeller som kom ut under 1950-talet.

 1. Bitter smak

Perkolatorkaffe kan få en bitter smak om du låter det färdiga kaffet överhettas. Det är viktigt att du följer instruktioner för din maskin noggrant och dricker kaffet så snart som det är klart för bästa möjliga smak.

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!