Tips på riktigt bra kaffebönor för färskt kaffe

Det är något alldeles särskilt med doften av nymalet kaffe som man snabbt matar in i sin kaffebryggare, espressomaskin eller mokabryggare. Det är verkligen inte svårt att mala bönorna själv, och det här är också något som kan leda till färskare och godare kaffe. Men vilka bönor ska du välja? Här är några fina val som du finner direkt online och som du kan beställa hem så att du har då du behöver för eget fika eller då du vill överraska gäster med nya kaffemaskinen eller perkulatorn…

  1. Zoégas blir aldrig dumt då man vill ha kaffebönor

Det är något särskilt med Zoégas kaffe och det här är ett märke som vi vet att vi kan lita på. Du kan köpa hela bönor och mala själv. Ett tips är Hazienda som är en sort med inslag av plommon. Här har man blandat bönor både från Afrika och Sydamerika vilket ger en unik och spännande smak. Ska du servera salami, skaldjur eller bara äta en god smörgås så kommer en nybryggd kopp Hazienda att sitta fint.

  1. För espresso

Om det är espresso som ska bryggas så är det inte så dumt att välja bönorna som är särskilt för detta ändamål. Med 2017 Modern Espresso så får du kaffebönor från Columbia. 500 gram räcker ett bra tag för den som inte dricker espressokaffe flera gånger per dag och du maler enkelt ner den mängd du behöver vid varje tillfälle.

kaffebönor

  1. Mer espresso…

Det finns fler bra val för espressokaffet och ett sådant som är mycket prisvärt är La Bella som har en blandning av bönor från Indien, Afrika och Sydamerika. När du har druckit av detta kaffe så får du en eftersmak av både choklad och indiska kryddor. Ett riktigt bra val då du bjuder in andra som också tycker om kaffesorter som ger lite mer att fundera på. Perfekt för festen såväl som för söndagsmiddagen. Se till att du har en vacker manuell kaffekvarn som får stå framme så att den härliga doften från malningen sprider sig i huset…

  1. Bärtorkat specialkaffe

Ett annat tips för dig som vill mala dina egna kaffebönor är det bärtorkade etiopiska Welena kaffet. Här får du en påse där man har blandat tvättade och bärtorkade bönor. Smaken är rund och len i munnen och bärtorkning innebär en viss godissötma som inte sitter helt fel då man vill ha något gott efter maten. Se till att du har minst en påse hemma i skafferiet!

  1. Kaffebönor för att gå ner i vikt

Om du är ute efter gröna kaffebönor för att gå ner i vikt så kan du satsa på Coffee Slender som är särskilt framtagna för detta syfte. Det här är en blandning av Coffea arabica och Coffea robusta bönor. Smaken beskrivs som aromatisk och fyllig. Det här är gröna orostade bönor med en stor andel klorogensyra och det är det är detta som gör att man kan få skjuts i viktnedgången. Dessutom så kan detta kaffe påverka på så vis att man minskar sötsuget. Ingen bulle till kaffet med andra ord…

Det finns givetvis gott om andra kaffesorter som man kan testa då man själv vill mala och servera rykande färskt. Var inte rädd för att testa dig fram. Börja med kända märken och säkra webbutiker som de som är beskrivna ovan och besök butiker som är specialiserade på kaffebönor. Om du åker utomlands så ska du ta chansen att besöka te- och kaffebutiker som kan ha sorter som man inte kan få tag på i Sverige. Det här är ju även något du kan be vänner och familj om att göra. Det är inte särskilt svårt att ta med sig en påse med kaffe som inte väger mycket och som man kan ha i resväskan eller i handbagaget.

gott kaffe

Sist men inte minst så ska du komma ihåg att hanteringen av kaffebönorna är minst lika viktig som sorten. Du måste laga det egenmalda kaffet på rätt sätt. Lär dig mer om olika metoder och hur mycket du ska använda för varje bryggning för att det ska bli rätt. Det kan ta lite tid att lära sig hur man ska koka eller brygga på rätt sätt men då du har experimenterat ett tag så finner du det som du kommer att gilla allra bäst och det är bara roligt att testa sig fram. I varje fall då man älskar smaken av färskt hemmagjort kaffe!

Lite tips om att mala egna kaffebönor:

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!