Vad vet du om en kaffemaskin – 19 frågor och svar om kaffemaskiner?

Det finns mycket att veta om maskiner som kan göra kaffe och ofta så har man frågorna då man är ute efter att skaffa en kaffemaskin till hemmet eller kanske till arbetsplatsen. Här är 19 mycket vanliga frågor om kaffemaskiner och svaren som kan hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av pressar, espressoappater och helt vanliga bryggare.

Kaffemaskin test

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!

/
Vilken budget har du?
Ska det vara avancerat eller enkelt att brygga?
Vilken typ av kaffe vill du brygga?
Hur många koppar vill du brygga på en gång?
Är inbyggd mjölk-skummare viktigt?
Vilken bryggmetod föredrar du?
Vill du ha kaffekvarn i bryggaren?
/
Se ditt testresultat!

Om du vill köpa kaffemaskin online så är ett bra tips Bagaren & Kocken. De har fina kaffebryggare, perkolatorer såväl som kaffekvarnar. Du kan besöka Bagaren & Kocken här.

manuella kaffekvarnar

 1. Vilken är den bästa kaffemaskin som man kan köpa?

Om du hade fått svaret att den ena eller den andra kaffemaskinen är den bästa så hade det med största sannolikhet rört sig om reklam. Sanningen är att det finns många fina kaffebryggare. Det du måste ta reda på är vad du vill få ut av maskinen. Vanligt svart kaffe, espresso, kaffe latte, möjligheten att mala kaffebönor… Gör upp en lista med det du behöver och se sedan närmre på butiker som CDON där man under rubriken Hem, trädgård och vitvaror hittar Kaffe & Espresso med många fina alternativ.

Det finns också mycket fina kaffemaskiner på Bagaren & Kocken.

 1. Kan man lämna kaffebryggaren på?

Ja, det är klart att man kan lämna bryggaren på. Det man ska tänka på är att kaffet avdunstar av värmen. Förutom att det tappar i smak så är det också så att det till sist helt kan dunsta bort varpå man kan få en farlig situation. När man lämnar hemmet så stänger man av bryggaren men under morgonen och på jobbet så kan den stå på då det finns folk som ser vad som händer. Det ska också nämnas att det finns versioner som man kan programmera så att de slår på och av automatiskt och även brygger kaffe precis då man behöver det.

 1. Kan man lämna en kaffekokare som pant?

Det händer att kaffemaskiner tas emot som pant men då ska de vara i gott skick och tillhöra den dyrare formen av apparater. Om man har en antik sak så kanske den rentav blir stort uppskattad och detsamma kan man säga om kaffekvarnar.

 1. Kan man återvinna kaffeapparater?

När du har bestämt dig för att kassera kaffebryggaren så ska den sorteras som elektriska sopor. Du kan ta den med till närmsta miljöstation och lägga på rätt plats. Det kan däremot vara lite besvärligt att plocka isär maskinen för att få alla olika material att hamnar i rätt återvinningskorg.

 1. Hur kan kokaren koka vatten så snabbt?

Det går ungefär dubbelt så snabbt som på spisen och det beror på flera faktorer. Bryggaren är gjord av material som gör det möjligt att värma snabbare och man får en intensiv uppvärmning som krävs för att vattnet som finns i behållaren snabbt ska bli redo att ge ypperligt kaffe.


Barista espressomaskin

Skräddarsytt kaffe med vacker kaffemaskin!

  Spara inställningar
Touch-skärm
Automatisk mjölkskumning

Från 12 500 Kr

Siemens kaffemaskin

Perfekt kaffemaskin för extra starkt kaffe!

  Automatisk ångrengöring
Brygger två koppar i taget
Spara favoritinställningarna

Från 19 995 Kr

Rocket cronometro espressomaskin

Kaffe precis som på caféet fast hemma!

  Professionella funktioner
Justerbar temperatur
Tyst gång

Siemens espresso & kaffemaskin

Enkel att använda och supergott kaffe kopp efter kopp!

  Maler två gånger
Går tyst
Olika typer av kaffe

Artisan espressomaskin

Kaffemaskin med två oberoende kokare

  Brygg och skum ihop
Konstant temperatur
Flera bryggmöjligheter

Oracle espressomaskin

Perfekt espresso med rostfria Oracle!

  Spännande design
Perfekt värme
Automatiskt eller manuellt

Delonghi elite espressomaskin

Italienska DeLonghi ger exklusivt kaffe!

  Aromkontroll
Personliga inställningar
Många kaffevarianter

Nivona kaffemaskin

En tekniskt avancerad kaffemaskin, enkel att använda!

  Mångsidig kaffemaskin
Låg ljudnivå
Digitala kafferecept

Electrolux espresso & kaffemaskin

Känn dig som en barista med bästa kaffemaskinen!

  Stor flexibilitet
Gör proffskaffe hemma
Många koppar snabbt

Husqvarna kaffemaskin

Enkel användning och stort urval av drycker

  Inbyggd uppvärmning
Smart mjölkskumning
Med inbyggd kvarn

Sage espressomaskin

Hög precision och balans för perfekt kaffe!

  Gott kaffe, i varje kopp!
Två värmeelement
Snabb användning

Rocket espressomaskin

Perfekt kaffe med kompakt kaffemaskin!

  Tystgående kaffemaskin
Brygg och ånga ihop
Bra pris för hög kvalitet 1. Vad är kaffemaskin kapslar?

Det här är små kapslar som är fyllda med kaffepulver och redo att användas för att brygga färdiga koppar. Det är viktigt att man använder rätt typ för den kapselkaffemaskin som man har.

 1. Varför använder kaffemaskiner kallt vatten?

Det borde ju spara tid med varmt vatten men det finns ett problem då man använder sig av ljummet och hett vatten från kranen. Det kan innehålla rester av metaller och annat som man verkligen inte vill dricka. Det är också därför som man lagar mat som ska kokas med kallvatten från kranen. Hälsosammare helt enkelt!

 1. Vad är bäst, handgjort kaffe eller maskinkaffe?

Det här beror helt och hållet på vem som gör kaffet, och det oavsett om man kör för hand eller har tillgång till den allra senaste barristamaskinen. Viktigast är att förstå förhållandet mellan vatten, kaffe och att ha tillgång till de bästa kaffebönorna.

 1. Hur lång tid tar det att brygga kaffe med en vanlig kaffebryggare?

Det ska inte ta mer än tio minuter att få tre koppar färdiga men det kan vara klokt att skynda långsamt. Ibland så är dropp processen viktig för att man ska få riktigt gott kaffe. En del använder sig av perkolator för att köra igenom några gånger till för starkare smak.

 1. Hur kan man kalka av kaffemaskinen?

Det kan man göra för hand med hjälp av något så enkelt som citronsyra eller med ett pulver som är till för detta. Ta en titt på den modell som du har och lär dig mer om hur den ska kalkas av på bästa sätt. Du kan också läsa mer om att avkalka kaffebryggare här.

Kalka av med citronsyra!
Kalka av med citronsyra!
 1. Varför slutar kaffebryggare att fungera?

Som med all annan teknik så är det så att man sliter på bryggaren varje gång som man kokar kaffet och det särskilt om man inte gör detta på rätt sätt. Innan du börjar använda en ny maskin så ska du läsa instruktioner för användning för att se till att den får längsta möjliga liv.

 1. Varför läcker vissa kaffeapparater?

Om en kaffeapparat håller låg kvalitet så kan den läcka från handtag vilket kan göra ont då man häller upp kaffe. Läs recensioner innan du köper!

 1. Vad är bästa lösningen för studentrummet?

Man kan ha en liten maskin, välja en kaffepress eller kanske köra på näskaffe då man bor i ett litet rum där det bara finns en kokvrå. Om kaffet är den stora passionen så gör man plats för espressomaskinen som man tar med sig hemmifrån!

 1. Hur länge håller en bra kaffemaskin?

En bra kaffemaskin kan hålla i många år. Man ska dock inte bli upprörd om det bara har gått 2 år och man redan behöver en ny. Det här är rätt så vanligt. Detta särskilt om man använder bryggaren morgon och kväll. Högre kvalitet och rätt användning ger längre brukstid. Dessutom så ska man komma ihåg att hålla rent och kalka av så att saker som ånga och mjölkskummare fortsatt fungera som de ska.

 1. Var kan man köpa kaffemaskinerna?

I vanliga köksbutiker så finns det goda alternativ men för ett större sortiment och bättre priser så är det smart att handla online. Butiker som Bagaren & Kocken och CDON är säkra att köpa från. Och så finns det webbutiker som Prylstaden som också har intressanta bryggare och kaffekvarnar till bra priser.

 1. Var kan jag sälja min kaffemaskin?

Om du har en apparat som fungerar bra och som du inte behöver så kan det finnas folk som vill köpa. Detta särskilt om det rör sig om en fin espressomaskin. Blocket är ett tips men det finns förstås fler forum på nätet där man kan sälja elektriska apparater som är begagnade men i gott skick. Testa Facebook där det finns grupper för folk som vill sälja eller ge bort prylar.

 1. Var på hotellrummet finns kaffebryggaren?

Det finns vanligtvis en vattenkokare och pulver i påsar. Man brukar finna kokaren i pentryt eller i en garderob. Om den inte finns på dessa platser så ska man ringa receptionen och be om att få en levererad till sitt rum.

 1. Varför är kalk ett problem i kaffebryggare?

Det är inte nyttigt att dricka kalkrester och därför ska man hålla bryggaren fri från dessa! Dessutom så kan kalken påverka smaken på ett negativt sätt.

 1. Var uppfanns kaffemaskinen?

Det råder delade meningar om detta. En del menar dock att det var i Turin i Italien på slutet av 1800-talet.

Bonusfråga – Kan man laga mat med kaffekokaren?
Här får vi en demonstration som visar att detta går alldeles utmärkt!

Kaffemaskin test

 

Vill du hitta en kaffemaskin bäst i test? Testa dig själv! Här kan du fylla i vad du är ute efter och få förslagen som är skräddarsydda efter dina behov. Ta testet nu!